Ličko-senjska županijaVijestiPolitika

Gradonačelnik Karlo Starčević: “Sigurnim koracima idemo prema svojim zacrtanim ciljevima”

U ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine u 10:00 sati u uredu gradonačelnika Grada Gospića održana je konferenciju za medije povodom prve godine mandata Karla Starčevića.


Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i njegovi zamjenici Kristina Prša i Ivica Tomljenović na konferenciji za medije su predstavili svoj rad kroz proteklih godinu dana te zahvalili svim medijima na dosadašnjem objektivnom prenošenju informacija o njihovom radu, kao i o radu Gradske uprave.

Na početku konferencije gradonačelnik je sve prisutne obavijestio o zatečenom stanju pri preuzimanju dužnosti, od lošeg financijskog stanja Grada Gospića, službenog minusa proračuna pa do obaveza prema dobavljačima. Gradonačelnik je naglasio kako su većinu ugovora štetnih za Grad raskinuli (oko 60-tak), a sa nekima se još bore i traže što bezbolniju mogućnost raskida.

Poslovanje Grada je bilo na rubu zakona, a neodgovornost vodećih dužnosnika na najvišoj razini, istaknuo je gradonačelnik

Gradonačelnik je rekao da su svakodnevno bili suočeni s opstrukcijama i rušenjem legitimno i od naroda izabrane vlasti, ali da su uspjeli uvesti red u poslovanje Grada koliko je bilo moguće s postojećim kadrom. Gradonačelnik je naglasio kako su ove promjene prespore za njega osobno i da zna da su građani nestrpljivi te da očekuju rezultate što brže, ali idu naprijed sigurnim koracima i zna da je dio građana zadovoljan njihovim radom.

I dalje ćemo ustrajati na preustroju Gradske uprave te ju učiniti jos bržom i učinkovitijom. Jasno nam je da nas je previše u Gradskoj upravi, da je često pomanjkanje znanja jedan od problema, ali davanje otkaza je sudbina i egzistencija ljudi, rekao je gradonačelnik Starčević

Gradonačelnik je naglasio da su po prvi put u doslovnom smislu u rad Gradske uprave uveli riječ transparentnost – službene stranice i društvene mreže Grada svakodnevno su ažurirane, po prvi put sjednice Gradskog vijeća popraćene su videozapisima te se javno objavljuju materijali sa sjednica, a uvelo se i savjetovanje s javnošću. Također, po prvi put u povijesti građanima je dan na uvid proračun Grada na koji su svi bili pozvani na izradu  te je otvorena javna rasprava o proračunu.

Ono što vjerujem da su naši sugrađani svakako primijetili jest i činjenica da smo odmah po dolasku na vlast povećali naknadu za roditelja. Dakle, umjesto dosadašnjih 1000 kuna, sada za svako novorođeno dijete isplaćujemo 2000 kuna. Svjesni smo da to nije velika suma novca i trudit ćemo se da još više sredstava osiguramo za demografske mjere, rekao je gradonačelnik

Uz taj postupak uveli su plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu i sada minimalno dvije trećine roditelja plaća vrtić manje nego što su do sada plaćali. Također, krenuli su u projekt otvaranja jaslica u vrtiću na Ličkom Osiku, a uz to kreće i uređenje dječjih vrtićkih igrališta u Gospiću i Ličkom Osiku. Grad je za obrazovanje mladih izdvojio novčana sredstva za stipendije učenika srednje škole i studenata s područja Grada Gospića nakon više od 10 godina. Ukupno su izdvojene 24 stipendije za školsku/akademsku 2017./2018. godin, od čega je 12 stipendija za učenike srednje škole s područja Grada Gospića i 12 stipendija za studente s područja Grada Gospića, koje su podijeljene u 3 kategorije: izvrsnost, deficitarnost i ekonomski status. 

Ono što sam osobno rekao, to sam i ispunio. Odrekao sam se svojih primanja i preusmjerio ih na obrazovanje, istaknuo je Karlo Starčević i dodao kako se nada i vjeruje da će se mladi vratiti i doprinositi razvoju svoga grada.

Karlo Starčević je prvi i jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji osobno stipendira najuspješnije studente svoga grada, a to je u ovom trenutku 9 studenata. Uz stipendiranje, uvedene su i besplatne instrukcije iz matematike i fizike za srednjoškolce na koje subotom dolaze profesori sa FER-a i pripremaju učenike za maturu.

Mislili smo i na najosjetljivije u našem društvu. Uoči Božića po prvi puta dodijelili smo i jednokratne novčane pomoći nezaposlenim osobama i umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Gospića, rekao je Starčević.

Projekti

U prvoj godini mandata gradonačelnika Starčevića realizirani su mnogi prije planirani, ali nepripremljeni projekti. Uskoro kreće izgradnja nogastupa od Ulice dr. Ante Starčevića do Osnovne škole dr. Jure Turića, a pokrenuta je i nabava za izgradnju pristupne ceste prema odlagalištu otpada Rakitovac. U tijeku je potpisivanje ugovora za izgradnju ceste Barlete, a počele su pripreme za postavljanje skulpture za Spomenik žrtvama Domovinskog rata – Ljubovo. U pripremi su projekti za Memorijalni centar Nikole Tesle uz koji će u skorijoj budućnosti niknuti Inovacijski centar i digitalni Park gradova. Javna rasvjeta je proširena ili uvedena u 9 naselja, asfaltirani su dijelovi ulica oko centra grada, a u Ulici dr. Ante Starčevića provedena je nova signalizacija prometa po želji građana. Povjeravanjem održavanja rasvjete i božićnog kićenja grada gradskoj tvrtci “Komunalac” grad je uštedio više od 1,5 milijuna kuna, a prvi put je uveden i Registar imovine. Za kanalizaciju Budačke ulice osigurana su sredstva preko Hrvatskih voda, a u nekoliko naselja se radi na opskrbi vodom.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša naglasila je da grad Gospić zadnjih godinu dana aktivno sudjeluje u prijavljivanju projekata na razne natječaje za dodjelu sredstava iz europskih ili nacionalnih fondova. Radi se o petnaestak projekata koji se nalaze u različitim fazama. U završnoj fazi procjene kvalitete je projekt rekonstrukcije šumske ceste Vaganac-Kruščica koja će povezati grad s jezerom Kruščica. Prvu fazu je prošao projekt rekonstrukcije stadiona u Ličkom Osiku, kao i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Žabica-Lički Novi. U završnoj fazi je projekt revitalizacije šume Jasikovac, a prijavljen je i projekt energetske obnove škole u Ličkom Osiku vrijedan oko 5 milijuna kuna.

Projektima “Odškrinimo vrata zapošljavanju” i “Zaželi”  Grad Gospić želi postići veće zapošljavanje marginaliziranih skupina i  žena starije dobi s područja Grada Gospića. Kroz projekt “Korak prema jednakosti” Grad će sufinancirati pomoćnike u nastavi iduće četiri školske godine, a putem projekta “U zagrljaju zdrave prehrane 2” Grad osigurava besplatnu prehranu za 290 učenika osnovnih škola. U završnoj fazi je projekt “Zlatno doba” koji će uključivati starije u društveni život i osigurati im pomoć u obavljaju svakodnevnih poslova poput odlaska liječniku. Dobivena su sredstva za uređenje postojećih igrališta Dječjeg vrtića Pahuljica u Gospiću i Ličkom Osiku, a u pripremi je i projekt smjenskog rada Dječjeg vrtića Pahuljica te projekt “Plaža u Novčici”.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close