NovacIzdvojeno

Grad Zagreb još jednom podržao rad Lika Cluba, i dalje ne surađujemo s niti jednim ličkim gradom niti općinom

TRADICIJA SE NASTAVLJA

Grad Zagreb je još jednom podržao rad portala Lika Cluba, vodećeg ličkog medija


I ove godine, kao i proteklih, na Natječaju Grada Zagreba programski sadržaj portala Lika Club odobren je po rezultatima Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2020. godinu, i pritom nam je dodijeljeno 10.000,00 kuna. Kao jedan od 40 medija sa sjedištem u Zagrebu, zadovoljstvo nam je informirati građane Zagreba o nacionalnim ali i ličkim temama. Drago nam je da je Grad Zagreb primjetio kvalitetu i relevantnost našeg medija, te to vrednovao simboličnim iznosom. Iako sredstva nisu velika za sve troškove koje imamo, kao znak dobre volje pozdravljamo i zahvaljujemo Gradu Zagrebu. Ispunjavanjem programskog sadržaja opravdati ćemo mnogo više od dobivenog na natječaju, kao i svake godine dosad.

Međutim, slijedom ove teme želimo spomenuti još jednu važnu činjenicu o kojoj se pisalo mnogo dezinformacija proteklih mjeseci.

Jeste li znali da Lika Club ugovorom ne financira niti jedan lički grad niti općina?

Istovremeno, niti jedan lički gradonačelnik ili načelnik, od svih 12 općina i gradova, ne podržava informiranje svojih građana putem našeg portala. Rijetki, iznimno rijetki, potrude se poslati obavijest o lokalnim događanjima na redakcijski mail što povremeno i bez financijske naknade objavimo. Nastavak je to HDZ-ove medijske taktike koju su uspostavili 2010. na području Ličko-senjske županije, a tako se nastavilo do danas.

Iako smo prije nekoliko godina, smjenom vlasti HDZ-a u županiji i dolaskom novih lica na upravljačke pozicije gradova i općina, očekivali da će čelne osobe uspostaviti pravedan sustav financiranja lokalnih i regionalnih medija kako bi oni ravnomjerno i po svojim rezultatima čitanosti informirali svoje građane, to se nažalost nije dogodilo. Istini za volju, u međuvremenu je od 2017. godine bilo pokušaja i kraćih suradnji rijetkih lokalnih načelnika i gradonačelnika s Lika Clubom, no ne radi se o ozbiljnoj i dugotrajnoj podršci informiranju građana o aktualnim lokalnim temama. Iz tog razloga, naši čitatelji često su zakinuti za informacije iz lokalnih sredina, s obzirom da informacija nema, a nitko se posebno ni ne trudi platiti vrijeme utrošeno za objavu, gorivo za odlazak na teren, te satnicu novinarima i fotoreporterima. Bez obzira na to, samostalno financiramo informiranje u skladu s našim mogućnostima kako bi vi kao naši čitatelji ipak bili informirani o važnim temama i aktualnostima.

Ipak, obično dezinformiranje se i dalje često plaća putem drugih medija, a istovremeno se ikakvo kritičko medijsko mišljenje po pitanju bilo koje teme koju Lika Club objavi, “kažnjava” naslikavanjem načelnika pokraj božićnog drvca uz prozivke, ili zloupotrebom Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije uz ozbiljnu i zakonski kažnjivu politizaciju tijela koje bi trebalo predstavljati državu i županiju, i sličnim prizemnim strastima lokalnih političara. Nastavno, medijsko neznanje je veliko, pa nisu sposobni napisati ispriku ili demantij na objavljeno, na našu redakciju.

Financiranje medija provodi se javnim novcem građana, ne privatnim novcem političara i njihovih stranaka

Ignoriranje čitanosti i relevantnosti Lika Cluba, portala koji ne koristi metode reketarenja načelnika i gradonačelnika poput nekih drugih medija, znak je slabosti svih lokalnih čelnika da se nose sa ozbiljnim medijima koji nose težinu, nisu ničiji poslušnici, niti bi to u iskrivljenoj medijskoj ličkoj stvarnosti itko trebao biti.

Iskrivljena medijska slika u Ličko-senjskoj županiji, vezana je na iskrivljenu stvarnost, a konstruirana je od strane političara koji ličku stvarnost pokušavaju poistovjetiti sa životom u Švicarskoj, sve kako bi zadržali svoje političke odlično plaćene pozicije. Podsjetimo, na većini ljestvica po razvijenosti je Ličko-senjska županija zadnja ili među zadnjima u Hrvatskoj, a od Švicarske je udaljena svjetlosnim godinama.

Ovim tekstom svim ličkim načelnicima i gradonačelnicima poručujemo da bi bilo pravedno da ne favoriziraju ličke medije, kako radijske, televizijske, tako i elektroničke, jer nije riječ o njihovom privatnom novcu kojeg dijele kako bi se o njima pisali hvalospjevi, već je riječ o javnom novcu koji bi se trebao dodijeliti svima koji sudjeluju u javnom informiranju građana Ličko-senjske županije i šire, s obzirom na troškove koje normalni, ne podobni, mediji imaju.

Zaključno, ne očekujemo da će čuti našu poruku, ali vjerujemo da će biti prinesena njihovoj pozornosti. Medijska (ne)pismenost i podobnost ipak su iznad interesa građana Ličko-senjske županije, što smatramo legitimnim ali i nepravednim stavom. No, neka bude na znanje svima vama, našim čitateljima, a koji ste među ostalim i glasači na nadolazećim lokalnim izborima 2021. godine.

I dalje ćete nas čitati, 2021. godina je novi izazov

Nakon što uzmemo u obzir sve gore navedeno, jasno je da Lika Club dalje nastavlja neovisno pratiti ličko-senjski teren i u 2021. godini. Isto tako, jasno je da nas financira Grad Zagreb, a da nas ne financira niti jedna lička općina ili grad. To s druge strane znači da je pred nama novi izazov, pri čemu ćemo se nastaviti voditi profesionalnošću, znanjem i komunikacijskom razinom koju smo postavili od samih početaka našeg rada.

Ante Fumić

Tena Brnad

Josip Durdov

Redakcija portala Lika Club

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov, Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close