Lifestyle

Grad RIJEKA prima 68 mladih na stručno osposobljavanje

Grad Rijeka će u 2015. godini izdvojiti gotovo 5,7 milijuna kuna za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, koji osim što uključuju mnoštvo preventivnih programa, ustvari predstavljaju nadogradnju socijalnog programa Grada Rijeke. Na gradonačelnikovom kolegiju odlučeno je i kako će se tijekom 2015. godine u Grad Rijeku na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa primiti 68 mladih ljudi.

Projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koji će se financirati u 2015. godini, na temelju javnog poziva Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, izabralo je stručno povjerenstvo, imajući u vidu potrebu za određenim projektom/programom i za pružanjem određenih usluga građanima i sukladnost sa Strategijom razvoja Grada Rijeke do 2020. godine. Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, od 113 ponuda pristiglih na javnih poziv, u 2015. godini financirat će se 90-ak programa promicanja zdravlja, zdravstvenog odgoja i zdravstvenog prosvjećivanja, prevencije ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja, prevencije i suzbijanja masovnih nezaraznih bolesti, zaraznih bolesti te ozljeda i invaliditeta, kao i projekte i programe vezane uz zaštitu životinja. Iako je broj programa i projekata koji se sufinanciraju isti, sredstva su nešto manja nego u prethodnoj godini, u prvom redu jer su smanjena sredstva za naknade i plaće korisnicima, slijedeći smanjenje plaća zaposlenicima gradske uprave.

“Ovih 5,7 milijuna kuna predstavljaju svojevrsnu nadogradnju 30-ak milijuna kuna vrijednog socijalnog programa. Primjerice, za beskućnike izdvaja gotovo 600 tisuća kuna, za programe pomoći u kući gotovo 760 tisuća kuna, a za programe klubova za starije osobe 700 tisuća kuna, za jedan tim palijativne skrbi izdvojit će se 400 tisuća kuna, dok je za skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te rad s nasilnicima osigurano je 600 tisuća kuna, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodajući kako uz projekte i programa za koji su izdvajaju značajna financijska sredstva, postoji i niz manjih, u prvom redu preventivnih programa i projekata.

Na stručno osposobljavanje primit će se 68 mladih ljudi 
Prema Planu prijama na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Grad Rijeku za 2015. godinu, na stručno osposobljavanje primit će se 68 mladih osoba, od čega 52 s visokom stručnom spremom, 4 s višom stručnom spremom, a 12 sa srednjom stručnom spremom. Prema riječima pročelnika Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladena Vukelića, Grad Rijeka je od početka uključen u ovu Vladinu mjera poticanja zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, pa je od 2011. godine u program stručnog osposobljavanja uključeno 159 korisnika, od čega u 2014. godini, tijekom koje je Vlada privremeno obustavila program, njih 38.

“Većina mladih ljudi uključena u program stručnog osposobljavanja u Gradu Rijeci pokazala je iznimnu kvalitetu u pristupu poslu, a dio njih dobio je priliku za zasnivanje radnog odnosa,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Tekst: Grad Rijeka/fiuman.hr

Foto: TZ Rijeka/teklic.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close