LifestyleScena

GRABOVAČA Fantastično obilježavanje 125 godina otvaranja SAMOGRADA u Perušiću!

Obilježavanje 125 godina od otvaranja pećine Samograd u Pećinskom parku Grabovača, za neke promatrače i nije neka posebna vijest o kojoj bi se trebalo pričati. Javna ustanova Pećinski Park Grabovača današnjim događajem pobrinula se da tome ne bude tako, jer će se o ovom danu pričati tjednima.

Manifestacija se održavala u Domu kulture u Perušiću. 200 gostiju koliko je prisustvovalo cijelom događaju, dobilo je bogat sadržaj, etablirane predavače, vremenski pristojno trajanje, i lokalnom emocijom ispunjeno zajedništvo malog Perušića. Događaj je predvodilo četiri predavača, te ravnateljica Parka i jedna od najzaslužnijih za ovo obilježavanje, bacc.oec. Katarina Milković.

Uvodnim govorom približila je goste povijesti i načinu vođenja Parka, istaknula prednosti i nedostatke svog posla, i predstavila svoje zaposlenike kao vrijedni tim koji drži priču ličke Grabovače; Tomislava Špehara, mag.geogr. Jelenu Milković, Marija Parala, i druge. Potom su  uslijedila izlaganja uvaženih gostiju.

U Perušiću su u svojstvu predavača ugošćena sljedeća imena:  dr.sc. Dane Pejnović – PMF odsjek za geografiju, dr.sc. Nenad Buzjak – PMF odsjek za geografiju, dr.sc. Anita Bušljeta Tonković  – Institut Ivo Pilar i dr. sc. Rade Kneževic – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatiji. Društvo za poželjeti.

Dr.sc. Dane Pejnović, porijeklom iz Perušića, održao je predavanje u Grabovači i Samogradu iz pogleda sveučilišnog profesora koji je 80-ih godina bio jedan od inicijatora elektrifikacije pećine Samograd. U to doba istaknuo je kako je posebna podrška dolazila od Mjesne zajednice Perušić (od 1992. Općine), te da su u to doba više radili “srcem” što je davalo svoje rezultate. Vrijeme postojanja špilje, i posjete istoj, pomaknuo je čak na vrijeme oko 1800. godine za što i postoje dokumenti o posjeti “uvaženih gostiju”. Uz veći broj dokumenata, u prezentaciji je prikazao mnoge dokumente kojima će se špilja tek pozabaviti kako bi dodatno učvrstila svoje vrlo velike povjesne značajke.

samograd 2

Uslijedilo je izlaganje dr.sc. Nenada Buzjaka. Obradio je speleološki pogled na potencijal Pećinskog Parka Grabovača, kao i dosadašnja iskustva u radu s zaposlenicima Parka. Istaknuo je kako je važno raditi na zaštiti Pećine i Parka kako bi se očuvala raznolikost svih biljnih i životinjskih vrsta, ali i razviti  Park kao speleološki “objekt” novim educiranjem speleologa ličkog kraja, jer materijala za proučavanje u Parku ima za sljedećih nekoliko generacija.

Dr.sc. Anita Bušljeta-Tonković s Insitituta Ivo Pilar u Zagrebu okrenula se pogledu na važnost postojanja Parka u lokalnoj zajednici. Posebno je naglasila kako je važno štititi Park od utjecaja gostiju i stanovništva lokalne zajednice, ali isto tako upozorila je na činjenicu da ukoliko pada broj stanovnika Park nemamo od čega ni štititi. Važno je raditi na zaštiti u mjeri, kako bi lokalna zajednica bila osvještena o važnosti Parka.

Posljednji gost došao je iz simbola hrvatskog turizma, Grada Opatije i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – dr.sc. Rade Knežević. Svojim izlaganjem istaknuto je turističke potencijale Pećinskog Parka Grabovača u budućnosti, i razloge zašto je baš taj Fakultet izabrao Grabovaču za edukaciju studenata i budućih turističkih stručnjaka. Sustavnim obrazlaganjem turizma u Perušiću, njegovih korjena i prilika za isticanje, dokazao je kako uspjeh i nije tako dalek kao što se čini. Grabovača ima svoju povijest, istaknute ličnosti, geografski položaj, i vrlo dobru priliku za brendiranje u Lici.

10574305_739712886094601_8790803300189883899_n

Ova fantastična manifestacija pokazala je svoju veličinu isticanjem onih koji su “živjeli” Pećinski park od 80-ih godina prošlog stoljeća, sve do današnjih najmlađih generacija. Od strane zaposlenika Parka podijeljeno je sveukupno 80 zahvalnica i prigodnih poklona. Bilo je tu generacija današnje osnovne škole, pa sve do 90-godišnjaka koji su sporim korakom ipak preuzeli ono za što su se u svojoj i Parkovoj povijesti zaista izborili – zahvalnost.

Nakon završetka predavanja i prigodnog domjenka gosti su se uputili u pećinu Samograd. Tamo ih je čekalo malo iznenađenje u režiji organizatora – nastup klape Stine iz Zagreba. U mirnoj atmosferi pećine glasovi su napravili atmosferu koja se pamti.

Ne ostaje nam ništa drugo nego čestitati PP Grabovači na organizaciji ovog događaja, kvalitete bi se posramili i mnogo veće organizacije i financijski proračuni. Sretno u budućem radu!

Tekst: UL

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close