VijestiTech

GOSPODARENJE OTPADOM Ličko-senjska županija postala suvlasnik Kodosa

Sada je suvlasnik Kodosa i Ličko-senjska županija, piše KAportal.


Nakon 13,5 godina, na Centar za gospodarenje otpadom Babina gora vezane su Karlovačka i dijelovi Ličko – senjske i Sisačko – moslavačke županije. Ovo je danas veliki trenutak; dosta je diskusija da li ovakvi centri jesu, nisu, ali to je irelevantno: potpisali smo s Vijećem Europe ovaj put i ako si na pola ili 2/3 tog puta, onda treba doći do njegovog kraja. Sva dograđivanja u budućnosti su moguća. Ovo je i neki od zadnjih vlakova da se uključimo jer natječaj je otvoren i ako sve bude u redu, u ovoj godini bismo mogli dobiti izvođača koji treba projektirati i nakon toga izvoditi, kazao je župan Damir Jelić na današnjoj Skupštini Kodosa, tvrtke u čije je vlasništvo ušla i Ličko-senjska županija.

Ranije je to već učinila Sisačko-moslavačka, a Ličko-senjska tek sada zbog tamošnjih izvanrednih izbora i konstituiranja Županijske skupštine, a onda i usvajanja proračuna. Dio otpada iz obje županije dolazit će na RCGO Babina Gora.

Nadam se da ćemo biti dobar partner, okrupnjavanje ovakvih projekata je i način da lakše povlačimo EU sredstva, rekao je ličko-senjski župan Darko Milinović, objasnivši da će otpad iz te županije, osim u Karlovačku, biti odvažan u još dvije županije, Primorsko-goransku i Zadarsku.

Na Babinu Goru će i dio otpada iz Sisačko-moslavačke županije, a zamjenik tamošnjeg župana Roman Rosavec zaključio je kako su današnjom izmjenom društvenog ugovora Kodosa stvoreni svi preduvjeti da ono počne funkcionirati onako kako se od njega i očekuje.

Jelić je napomenuo kako su sredstva za izgradnju Centra na Babinoj Gori većinom već osigurana: 2/3 iz Ministarstva zaštite okoliša, jedan dio dat će Fond za zaštitu okoliša – ugovor će uskoro biti potpisan – a 10 postoje na suvlasnicima Kodosa, u sljedeće dvije, tri proračunske godine.

Što god u ovim našim županijama činili u budućnosti, razvijali se kroz industrijsku proizvodnju ili turizam, nemoguće je bez centra za gospodarenje otpadom, s jedne, te pročistača otpadnih voda, s druge strane. Ovo je uvjet bilo kakvog oblika razvoja i kvalitete življenja, tako da sve što je potpisano s institucijama EU nije samo mrtvo slovo na papiru, ono je implementacija za kvalitetu življenja žitelja na ovim prostorima, izjavio je Jelić i dodao da predstoji puno rada, ponajviše Kodosu.

Donosi KAportal.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close