Scena

U Gospiću svečano otkriven spomenik trojici ličkih jezikoslovaca

U sklopu svečanosti obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, u parku pored Pučkog otvorenog učilišta u Gospiću danas je održano dugoočekivano otkrivanje spomenika posvećenom trojici ličkih jezikoslovaca – Anti Starčeviću, Franu Kurelcu i Šimi Starčeviću.


Program obilježavanja Dana državnosti je započeo u 9.00 sati predstavljanjem knjige “Lički jezikoslovni trolist: Šime Starčević – Fran Kurelac – Ante Starčević” u Kulturno-informativni centru. O knjizi okupljenima su govorili prof. dr. sc. Ante Bežen, profesor Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dr.sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu koji je knjigu izdao i dr. sc. Vesna Grahovac – Pražić, profesorica Sveučilišta u Zadru.

Preč. Mile Čančar predvodio je svetu misu za branitelje u kapelici na groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću, nakon čega je svečano otkriveno spomen-obilježje ličkim jezikoslovcima koji je izradio Petar Dolić prema ideji Ante Pađena. Prigodne govore održali su predsjednik Udruge Ličana “Vila Velebita” Zagreb Nikola Kostelac na čiju je inicijativu spomenik i postavljen, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr.sc. Željko Jozić, autor projekta arhitekt Ante Pađen,  gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te župan ličko-senjski Darko Milinović.

“Gospić je do sada pokazivao visoku civilizacijsku razinu i svijest za svoje velikane. Tako ćemo nastaviti i ubuduće. Pred nama je još zadatak ponovnog postavljanja replike Kršinićeva spomenika svjetskom,hrvatskom i ličkom velikanu Nikoli Tesli kojega ćemo dostojanstveno vratiti u grad Gospić“, poručio je, između ostaloga, gradonačelnik Starčević.

Svečanost je uveličao Gradski zbor “Vila Velebita” koji je izveo pjesme Lijepa naša, Vila Velebita i Junak iz Like.

           

 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close