ZnanostVijesti

U Gospiću obilježen Teslin rođendan

U Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu obilježeno je 160 godina od njegova rođenja. Priređen je simpozij sa stručnim predavanjima i radionicama,a sve kako vi se valoriziralo ovoga znanstvenika koji zbog raznih prijepora nema mjesto koje zaslužuje

Tesla je svjetska baština“- riječi su to gradonačelnika Gospića Petra Krmpotića izrečene na obilježavanju 160 godina od rođenja ovoga znanstvenika svjetskoga glasa, koje možda i najbolje opisuju njegov značaj.  Tesla je rođen u Smiljanu 10.srpnja 1856.i tu nema dvojbe, a sva svojatanja Tesle su pogrešna i nepotrebna. Na tih nekoliko desetaka godina svojatanja i prijepora Tesle podsjetio je Krmpotić i istakao da su prijepori oko toga jeli Hrvatska dovoljno valorizirala ime Nikole Tesle. Gospić ima već 10 godina Memorijalni centar, grad i domovina su se dostojno odužili Tesli, no čini se da to nije dovoljno.

Moramo priznati da ime i djelo Nikole Tesle nije dovoljno iskorišteno promidžbeno i gospodarski. Niti naš grad niti naša domovina ne žive Teslu onako kako bi ga trebalo živjeti bez obzira na povećanje broja turista i na to što se Tesla ustalio kao naš lokalni brand“- svjestan je gradonačelnik Krmpotić.

Prema njemu, Teslini sugrađani su iznimno ponosni na to što su njegovo porijeklo, djetinjstvo, prvo stjecanje znanja pa i prvi izumi vezani upravo uz Smiljan i Gospić. Grad Gospić Tesli se želi odužiti i postavljanjem spomenika u Gospiću.

Više pronađite na Lika express. 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close