Ličko-senjska županijaVijesti

Gospić ponovno proglašen jednim od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

DRUGU GODINU ZAREDOM

Institut za javne financije predstavio je rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. do početka travnja  2020. godine.

Institut za javne financije analizirao je i ocijenio transparentnost (otvorenost) lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Čistom peticom nagrađeno je samo 87 gradova u cijeloj zemlji, uključujući i Gospić, koji se već drugu godinu za redom nalazi u društvu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

„Drago mi je što su naši sustavni napori prepoznati jer ovo je bio jedan od naših ključnih ciljeva u prvom dobivenom mandatu. Veliko je ovo priznanje Gradu koji je od 2015. godine i titule „najnetransparentnijeg“ grada opterećenog velikim dugovima izuzetno napredovao i dobio titulu „najtransparentnijeg“. To nam je dodatni motiv da i dalje jačamo našu transparentnost rada kako bi građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima i kako bi oni jasno vidjeli gdje se troši njihov novac.“ – istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata istraživanja, Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a mjerila se i preglednost i pristupačnost mrežnih stranica lokalnih jedinica.

Detaljnije rezultate istraživanja možete pogledati na internetskim stranicama Instituta za javne financije.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close