VijestiGrad ZagrebScenaTurizam

GORA 2016: Gospićki Institut Ivo Pilar ugostio i predavanje o Pećinskom parku Grabovača

Danas je u Gospiću otvorena trodnevna manifestacija pod nazivom „GORA- Dani održivog razvoja- Gospić/Lika“, koju organizira Grad Gospić u suradnji s Institutom Ivo Pilar, lokalnim obrtnicima te okolnim općinama.

To je prva takva manifestacija u Hrvatskoj uopće, a cilj joj je podizanje javne svijesti o važnosti upravljanja gospodarskim i društvenim razvojem utemeljenom na održivim resursima. Centralni događaj prvog dana svakako je bilo otvaranje prodajno-izložbenog sajma (Pro)izvedimo Liku na kojem su se okupili vodeći lički proizvođači zdrave hrane specifične za ovo podneblje. Sajam je otvorio gospićki gradonačelnik, Petar Krmpotić, koji je ovom prilikom rekao:

 „Organizacijom ovog sajma željeli smo potaknuti sve razine društva na bolje promišljanje o važnosti pametnog, održivog i uključivog razvoja te prikazati Gospić i Liku  kao mjesto koje, zahvaljujući netaknutoj prirodi, ima izuzetno visoki potencijal za društveni i gospodarski razvoj utemeljen na konceptu brige za okoliš te bogatstvu održivih prirodnih resursa  kojima ovaj kraj obiluje.“

U sklopu sajma, na centralnom gospićkom trgu Stjepana Radića, sudionici će moći kušati ličke delicije, probati domaću ličku rakiju kao i druge karakteristične ličke proizvode. U skladu s motivom održivog razvoja, održat će se i revijalna vožnja solarnih električnih automobila koje su izradili srednjoškolci iz Gospića i Zadra kao i tribina posvećena zdravom načinu života te korištenju bicikla kao poželjnog prijevoznog sredstva.

Annales Pilar ugostio predavače s temom održivog razvoja


Dodatni značaj ovome događaju svakako pridaje i organizacija tradicionalnog 15. znanstvenog skupa Annales Pilar, koji organizira Institut Ivo Pilar, a koji okuplja vodeće hrvatske znanstvenike. Znanstveno-stručni skup „Koga (p)održava održivi razvoj“, najvažniji je godišnji događaj u organizaciji Instituta Ivo Pilar, a obuhvaća teme vezane za probleme i perspektivu ruralnih područja, odnos ruralnog i urbanog u kontekstu održivosti te održivo korištenje prirodnih resursa i tradicijskih znanja u suvremenom kontekstu. Osim Anite Bušljete Tonković iz ličke podružnice zagrebačkog Instituta Ivo Pilar, nastupili su predavači iz LEA-e – Ličke ekološke akcije, tvrtke Agrovelebit i javne ustanove Pećinskog parka Grabovača te drugi.

Pećinski park Grabovača istaknuo se kao primjer korištenja prirodnih resursa

Ravnateljica Pećinskog parka Grabovača gđa. Katarina Milković istaknula je razvoj parka kroz period od 2009. pa sve do danas. Uz brojne aktivnosti navela je kako se se okolišom i prirodom može upravljati odgovorno i uspješno.

“Prije svega bila je potrebna velika volja, a uz potporu lokalnih vlasti Općine Perušić i dobre ideje kako bi razvoj ustanove bio konkretan i rezultatski “održiv” i mjerljiv. Iz godine u godinu raste nam broj posjetitelja, a ove godine bilježimo posebno veliki porast grupa učenika iz osnovnih i srednjih škola. Rezultate ćemo zbrajati na kraju sezone, ali svibanj je iznad svih očekivanja. Također, sve je veći i broj inozemnih gostiju što znači da se priča o Parku širi i van granica Lijepe naše. “- istaknula je gđa. Milković u polusatnom predavanju.

Program se nastavlja tokom vikenda

Prvi dan trodnevne manifestacije održivog razvoja završit će prigodnim koncertom svjetskih hitova u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, gdje će posjetitelji moći uživati u akustičnoj izvedbi grupe Meritas i Jelene Radan. U skladu s idejama održivog razvoja, koncert će biti organiziran bez korištenja električne energije i to upravo u kući gdje je rođen njezin izumitelj.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close