VijestiGrad ZagrebTech

Google uložio 250.000 dolara u novi projekt IRIM-a

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) uz financijsku potporu tvrtke Google, u iznosu od 250 tisuća dolara, pokreće novi projekt s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice kojim će se kroz javne knjižnice obuhvatiti djeca i odrasli, a istodobno ih se potiče da postanu digitalni centri za inovacije, istaknuo je na predstavljanju projekta osnivač IRIM-a Nenad Bakić.


Projektom Digitalni građanin knjižnice će se poticati da se razviju u napredne centre za digitalne vještine, a u projekt će se uključiti i nove knjižnice u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Kosovu, dodao je.

Želja je knjižnice učiniti centrima za razvoj digitalnih vještina za djecu koja u Hrvatskoj još nisu obuhvaćena programom Croatian Makers, kao i ekvivalentnim partnerskim programima u regiji, ali i za odrasle kako bi ih bolje pripremili za tržište rada i pomogli u prevladavanju averziJu prema novoj tehnologiji, istaknuo je Bakić.

 Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je uvođenjem robotike, programiranja, novih tehnologija i digitalnih znanja u hrvatske škole i zajednice, razvio najveći izvannastavni STEM program u EU. Uvođenjem programiranja u šeste razrede osnovnih škola u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja uspješno su integrirane IRIM-ove aktivnosti sa službenim školskim sustavom. IRIM je osnažujući lokalne partnere prenio svoje originalne robotičke lige i na ostale zemlje Jugoistočne Europe te je u nekima od njih to najveći projekt STEM edukacije u zemlji. Također je počeo intenzivno djelovati u lokalnim zajednicama kroz javne knjižnice uvođenjem programiranja, pružajući besplatno usluge edukacije programiranja i donirajući microbitove kao sredstvo za programiranje javnim knjižnicama, te je neke od njih promovirao u centre za razvoj digitalnih vještina donirajući robote i 3D pisače, rekao e Bakić.

Ističe da će Googleovom potporom IRIM znatno proširiti ovaj koncept, knjižnice u regiji će razviti u centre za razvoj digitalnih vještina  i pridonijeti stvaranju digitalno naprednog društva.

Dio misije tvrtke Google u Hrvatskoj jest digitalnu tehnologiju učiniti svima dostupnom. Želimo internet približiti i učiniti ga korisnim svima, što podrazumijeva, između ostalog pružanje pomoći ljudima prilikom lakšeg pristupa informacijama, pa sve do pružanja potrebnih novih vještina tvrtkama kako bi pokrenule prve internetske stranice te ostvarile prodaju putem interneta, rekao je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za Adriatic regiju.

U idućih 10 do 15 godina automatizacija će mijenjati radna okruženja te će stvoriti 21 milijun novih radnih mjesta, a 90 posto svih poslova zahtijevat će barem neku razinu digitalnih vještina, dodao je. Naveo je da prema podacima Europske komisije, 44 posto stanovništva EU i 37 posto radne snage nema dovoljno razvijeno znanje iz područja digitalnih vještina.

 U nedostatku poznavanja digitalnih vještina pojedinaca, usporava se tempo digitalne transformacije tvrtki u Hrvatskoj. Manje od jedne trećine građana Hrvatske tvrdi kako posjeduje znanje digitalnih vještina u rangu “iznad osnovnih”, a koje su vjetar u leđa radnoj snazi pri korištenju tehnologije s ciljem poboljšavanja produktivnosti. Istodobno, polovica građana Hrvatske (49 posto od 16 do 74 godina) navodi nedostatak osnovnih digitalnih vještina, upozorio je Mrndže.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako projekt digitalni građanin omogućava široj zajednici razvoj digitalnih vještina što je izuzetno važno i značajno za četvrtu industrijsku revoluciju.

 S IRIM-om imamo velik i uspješan projekt Cro micro gdje smo opremali šeste razrede svih osnovnih škola u Hrvatskoj mikroračunalima, a nastavnike vještinama i znanjima kako bi ih prenijeli učenicima. To je bila podloga za uvođenje informatike, rekla je Divjak.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: IRIM

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close