Lifestyle

Glavni krivci za uništenu atmosferu su – krave

Glavni krivci za uništenu atmosferu su krave. Znanstvenici su ustvrdili da samo, primjerice, u Francuskoj krave izbacuju gotovo tri puta više stakleničkih plinova nego 14 rafinerija nafte.  Najveća opasnost atmosferi prijeti od kravljeg  podrigivanja i izmeta.


Od izmeta u atmosferu ode 12 milijuna tona plinova, a kako bismo shvatili koja je to količina – rafinerije emitiraju 13 milijuna tona plinova. Riječ je o metanu i dušičnom oksidulu, dva plina koji su među najodgovornijima za klimatske promjene.

Kako bi tome stali na kraj, znanstvenici su se bacili na proučavanja njihove prehrane te smatraju da im treba uvesti lakše probavljive i hranjivije namirnice. Tako proučavaju tri stada po 30 krava jer žele smanjiti količinu štetnih plinova koje nastaju njihovim izmetom.

Tako su uz promjenu hrane znanstvenici u prehranu krava uveli i ulje repice koje miješaju u stočnu hranu. Naime, tvari iz ulja repice navodno uništavaju jednu grupu mikroba koja u želucima preživača proizvodi metan.


Tekst: telegram.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close