NovacVijestiGrad Zagreb

Glas Poduzetnika ukazuje na nekompletnost mjera relaksacije

PODUZETNICI JASNI

“KRAJNJE JE VRIJEME ZA JASNE, KOORDINIRANE” poručuju iz Udruge Glas poduzetnika

Slijedom jučer najavljenog plana relaksacije, a u očekivanju Pravilnika HZJZ-a, donosimo mišljenja poduzetnika i obrtnika, a prenosimo i čitav niz otvorenih pitanja.

„Zapanjujuća je neusklađenost, nekoordiniranost i činjenica da se uvijek kasni s provedbenim pravilnicima, a ne kasni sa represivnim mjerama, kao što je bilo s nedavnim atakom inspektora na ugostiteljske objekte. U cijelosti su u mjerama otvaranja zaboravljene eventi, autoškole, restorani u sklopu hotela i mnogi drugi, što će biti s njima?“ Naglasio je Hrvoje Bujas, Predsjednik udruge Glas Poduzetnika. „Dodatno bih naglasio da je na jučerašnjoj  Vladinoj sjednici glatko odbijen prijedlog za ukidanje prisilne članarine HGK i HOK, pitamo se zašto se i dalje dozvoljava takav namet, zašto se radi takav tip prisile u našem društvu? Isto pitanje vrijedi za sve parafiskalne namete, UGP traži odmah ukidanje svih parafiskalnih nameta.“

Nejasan je način djelovanja u svim uslužnim djelatnostima, trgovačkim centrima, poslovanje u uredima. Kada će to biti razjašnjeno?

Također, da li se kakav će utjecaj imati COVID score koji je najavila FINA imati na dodjelu HZZ-ovih potpora?

Event agencije, putničke agencije, tvrtke iz sektora vjenčanja, kulturnih događanja pitaju:

Nigdje nisu spomenuli opciju za kongrese, konferencije i seminare. Zašto su dozvoljene mise a nisu dozvoljena vjenčanja i druga događanja? Ovo s do deset ljudi je smiješno i nije uopće u kategoriji javnog okupljanja tj. javnog događanja. To je jedva jedno roštiljanje za dvije obitelji. Trebali bi dati neke smjernice i za taj dio pogotovo npr. prije registracije, sudionicima se može mjeriti temperatura, davati maske i rukavice. Dezinficijensi na ulazima i u dvorani. Ili, ako to nije opcija – neka onda daju neki datum na koji možemo fiktivno računati – lipanj, srpanj, rujan, kraj godine, 2021. Bilo što da se može planirati jer ovo je suludo. Potpuno su zaboravili jednu granu gospodarstva.

Autoškole pitaju:

 Ako mogu voziti taxiji, ako će biti otvoren javni prijevoz, ako na koncu konca u Danskoj autoškole rade, zašto se ne dozvoljavam nama? Autoškole vode dva nivoa edukacije – teoretski i praktični, teoretski dio se može raditi i online, no nama nije dozvoljeno, ali je svim drugim obrazovnim institucijama, zašto? Praktični dio je vezan uz vožnju, mi smo voljni u cijelosti zaštiti instruktora, kao i polaznika, te redovno dezinficirati automobil. Zašto se to dozvoljava kozmetičkim salonima, a nama ne? Kakvi su to dvostruki standardi, zar netko želi uništiti autoškole, a uglavnom su nam sva vozila na leasing, kako ćemo ga plaćati, a moratorij je preskup?

Vlasnici Hotela / mahom obiteljskih/ s restoranima pitaju:

Zašto ne mogu raditi? Kada ćemo moći? Zašto se dozvoljava rad restorana samo za korisnike smještajnih kapaciteta? Tko će nam uopće doći? Voljni smo se pridržavati svih mjera, dajte nam da radimo.

Mnogi trgovci imaju dodatna pitanja:

Danas je Petak. Gdje su propisani točni uvjeti otvaranja trgovina za idući ponedjeljak? Hoće li se uzimati u obzir činjenica da nisu sve trgovine samouslužne, te da pregrada na mjestu naplate ne smanjuje kontakt klijenata i prodavača?

Sezonski obrtnici pitaju:

Gdje smo u toj priči mi koji imamo sezonske obrte i firme, trgovine i restorane? Što se na nas odnos? nismo upali u nikakve mjere, a koliko iščitavam iz tih prijedloga – opet se mi konkretno ne spominjemo?

Napominjemo da je UGP od početka predlagao Vladi da sezonski obrtnici I radnici uđu u paket Mjera, po potrebi na mjesečnoj bazi. Za sada nema odgovora, isto kao što na mnoga pitanja dobivamo dvosmislene odgovore.

„Gospodo u Vladi tako se ne smije raditi, krajnje je vrijeme da se organizirate, počnete davati jasne i koordinirane mjere i upute, te vas pitamo – zašto niste prihvatili naš prijedlog za formiranjem gospodarskog kriznog stožera, kao središnjeg mjesta provedbe svih mjera, kao i prilagodbe i kontrole istih? Umjesto koordiniranih mjera, sada imate jednu zbrku među ministarstvima, županijama, gradovima, HZJZ-om, Kriznim stožerom CZ, inspektoratom i mnogim drugim javnim tijelima.“ Završava Bujas.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close