Lifestyle

Geoznanstveni Edukativni Centar u Grabovači? Dobivena studija predizvodljivosti

 U kongresnoj dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture predstavljeni su rezultati projekta “Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske “. Projekt su zajednički provodili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Program ujedinjenih naroda za razvoj, UNDP – Hrvatska.
Kroz ovaj projekt,  koji se provodio na području Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko – moslavačke županije stvorena je baza od  500-njak   projektnih ideja, na temelju kojih je izrađen katalog od 87 projektnih ideja različitog stupnja pripremljenosti čija vrijednost iznosti 233.986.206,57 Eura, ali i projektni paket “Velebitska inicijativa – VIN” što je ujedno i izvrsna platforma za razmjenu i zajedničko učenje svih dionika o mogućnostima razvoja projekata  i njihovo moguće uvezivanje.U projektni paket “Velebitska inicijativa – VIN” ušlo je 13 projekata za koje je financirana potrebna tehnička dokumentacija, a kako bi se projekti mogli kavlitetno pripremiti za natječaje.Prvo mjesto zauzima projekt “GEC – geoznanstveni edukativni centar” čiji je inicijator i autor JU “Pećinski park Grabovača”, a nositelj projekta Općina Perušić.

Procijenjena vrijednost ovog projekta, čiji cilj je izgradnja prirodoslovnog centra za terenska istraživanja fenomena krša na Velebitu i na području Ličkog sredogorja, kao i promocija fenomena krša na području Hrvatske kroz multimediju, a  u svrhu razvoja turizma, smanjivanja siromaštva i povećanja svijesti stanovnika Ličko-senjske županije o potrebi očuvanja i održivog korištenja prirodne baštine područja, iznosi cca. 27 mil. kuna.

JU “Pećinski park Grabovača”, zahvaljujući dobroj projektnoj ideji dobila je kroz ovaj projekt UNDP-a studiju predizvodljivosti za GEC – geoznanstveni edukativni centar, ali i mogućnost daljnjeg korištenja sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za financiranje ostale tehničke dokumentacije potrebne za kandidiranje projekta na EU natječaje.

Dinamika realizacije ovog, izuzetno važnog projekta, ovisit će prije svega o dinamici objavljivanja natječaja Ministarstva za financiranje tehničke dokumentacije s obzirom da JU “Pećinski park Grabovača” nema dovoljno financijskih sredstava za izradu potrebne dokumentacije, poput idejnog i glavnog projekta i studije izvedivosti. Ukoliko se tijekom 2015. godine uspije izraditi sva potrebna tehnička dokumentacija, ovaj, izuzetno zahtjevan, ali i jedan od najambicioznijih projekata Pećinskog parka Grabovača, bit će spreman za natječaje EU početkom 2016. godine.

Svakako treba napomenuti da EU projekti u Pećinskom parku Grabovača nisu novost, naime, već sada se provodi projekt “Pogled u divljinu:  izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode” zahvaljujući kojem će od 01.01. 2015. godine biti zaposlena jedna osoba.

Tekst: PP Grabovača

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close