LifestyleScena

Gdje su lički festivali?

Lički festivali nisu postojeća kategorija na festivalskoj sceni u Hrvatskoj. Jedan jest, u svijetu, ali nije u Lici. To postoji samo kod nas.

Kroz dugi niz godina, a posebno nekoliko posljednjih, u Hrvatskoj se progresivno razvija festivalski turizam. Posljednje veliko „otkriće“ je Ultra Europe u Splitu, prije toga INmusic u Zagrebu, Terraneo u Šibeniku, Umagination u Umagu, razne inačice festivala sa britanskim gostima, i tako dalje. Mi se u ovom članku pitamo, gdje su festivali u Ličko-senjskoj županiji?

Nema ih. Iako površinom najveća županija u Hrvatskoj, Ličko-senjska zaostaje u festivalskom turizmu. Potencijala i prostora ima mnogo, a mi bi se trebali zapitati zašto to na naše područje ne privlači organizatore. I kada će početi privlačiti. I hoće li pod ovim uvjetima ikada doći do toga.

Organizirati festival nije jednostavno. Potrebna je dobra ideja, novac, podrška lokalne zajednice, dobar tim, i na kraju najvažnije – dobri izvođači kako bi festival bio prepoznat kvalitetom od samog početka. U Lici je bilo nekoliko pokušaja, ali uspio je samo jedan. Osim jednog koji ne organizira nitko iz naše županije. U nekoliko rečenica napisati ćemo osvrt na pokušaje, i jedan uspješni.

GACKAFEST

Festival koji je organizirala studentska udruga Studentski Zbor Gacke. Na dvodnevnom događaju bilo je oko 2000 ljudi. Festival je uspio, ali se nije nastavio. Razlozi?  Isti je sabotiran od strane jednog dijela lokalnih vlasti, nećemo imenovati iako je javna tajna. Gacka je mnogo izgubila.

RIVERFEST

Riverfest, zamišljen kao festival na rijeci Lici kod Perušića s ciljem promocije ličkog kraja. „River“ je dobra međunarodna poveznica, potencijala ima. Organiziran je od strane mladih iz Općine Perušić uz pokroviteljstvo same Općine i TZ Perušić. Ove godine najave su da će se održati 09.08., Perušić ovim festivalom radi još jedan korak naprijed u ime Like.

LIKAFEST

Festival u Gospiću koji nije održan. Naših ruku ideja, sabotirano od strane lokalnog kafića bezobraznim otkazivanjem cijele ideje ovog potencijalno velikog projekta. Ideja Likafesta bila je omogućiti „ličku priču“ u našoj županiji. Lika je izgubila.

LOST THEORY FESTIVAL

Drugu godinu pratimo ovaj prije svega – međunarodni događaj. Izvrstan primjer kako se iz ničeg može napraviti nešto. Deringaj kod Gračaca, selo usred ničeg, na tjedan dana postaje centar svijeta za sve ljude scene alternative. Ulaznica je 100€, usred Like. Svake godine ima nekoliko tisuća posjetitelja više nego prošle. Line up je preko 50 DJ-a s tendencijom rasta.

Neki primjeri ipak dokazuju da se može! A mi se zapitajmo, u čemu je problem? Opet u nekom drugom?

 

Tekst napisala: UL/AF

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close