VijestiGrad ZagrebScena

Gala event „Hrvatska kroz povijest“ u Londonu okupio brojne uglednike iz dijaspore, poduzetnike i diplomate

U ponedjeljak 5. ožujka,  u Londonu je održan iščekivani gala event „Hrvatska kroz povijest – Kontesa Nera“, koji se održao u Caledonian Clubu, u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa.


Događaj je okupio mnogobrojne Hrvate iz dijaspore, ali i Britance, ugledne poduzetnike i zaljubljenike u Hrvatsku, te također i brojne predstavnike diplomatskog zbora u Velikoj Britaniji. 

Svečanost je predvodila Mira Prakatur, predsjednica Hrvatskog svjetskog kongresa Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Zlatko Šešet, iz Odbora za kulturu i sport Hrvatskog svjetskog kongresa, a događaju je prisustvovala i dogradonačelnica Grada Zagreba Olivera Majić,  Veleposlanik RH u Ujedinjenom Kraljevstvu Igor Pokaz, Ivana Shiell, ispred Hrvatske turističke zajednice, Ured u Londonu, ​Željka Krhač ispred Agencije za investicije i konkuretnost i brojni drugi gosti koji su uz središnju temu promoviranja bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa Hrvatske, također razmatrali i poduzetničke ideje koje povezuju dijasporu i domovinu. 

Organizaciju događaja podržala je i Turistička zajednica Grada Zagreba, a Zagreb je posebno predstavljen i kroz učešće Počasne satnije Kravat pukovnije, povijesne postrojbe koja uživa izuzetnu popularnost širom Hrvatske i aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Gala eventu je prisustvovao i  sam zapovjednik Kravat pukovnije, Željko Matejčić. 

U sklopu programa, prikazan je i film „350 godina od preustroja Royal Cravates“, kojim se uzvanike i dodatno upoznalo o činjenici da je Hrvatska domovina kravate, što je vidno oduševilo brojne Britance koji su se te večeri odazvali ovom gala eventu. Priči o kravati, pridružio se i Rohan Moorthy, iz uprave grada Londona, koji je govorio o povijesti ulaska kravate u  britansku visoku modu. 

Posebnu modnu poslasticu u sklopu eventa, priredila je Mihaela Marković, mlada modna dizajnerica iz Zagreba koja u svojim unikatnim modnim komadima spaja hrvatsku tradiciju pletenja, s urbanim i modernim kreacijama


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close