AutomotoVijesti

U Francuskoj otvorena prva solarna cesta na svijetu!

Prije nešto više od dvije godine, vlasti u Nizozemskoj inaugurirale su put od solarnih panela, ali samo za bicikle…


Sad se Francuska može pohvaliti da je napravila prvi svjetski put od solarnih panela za automobile. Investicija je vrijedna 5 milijuna eura, a ruta se proteže jedan kilometar i locirana je u selu Tourouvre-au-Perche u Normandiji. Poslužit će kao test da bi se istražilo može li generirati dovoljno energije za selo koje ima oko 3.400 stanovnika.

Ukupno ima 2.800 kvadratnih metara panela, koji mogu skupljati Sunčevu svjetlost i generirati ju u električnu energiju. Put je otvorila francuska ministrica ekologije Segolene Royal. Projekt su financirale lokalne vlasti, a put će na dnevnoj bazi koristiti oko 2.000 vozača. Royal je na otvaranju izjavila da želi solarne panele na svakih tisuću kilometara autoputne mreže u Francuskoj.

Ostaje vidjeti je li investicija opravdana jer u prijestolnici regije, Caenu, ima samo 44 sunčana dana godišnje. Troškovi proizvodnje solarnih panela su trenutno vrlo visoki, pa po mnogima to i nije najpametniji način trošenja javnih sredstava

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: Ars Tehnica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close