AutomotoVijesti

U Francuskoj otvorena prva solarna cesta na svijetu!

Prije nešto više od dvije godine, vlasti u Nizozemskoj inaugurirale su put od solarnih panela, ali samo za bicikle…


Sad se Francuska može pohvaliti da je napravila prvi svjetski put od solarnih panela za automobile. Investicija je vrijedna 5 milijuna eura, a ruta se proteže jedan kilometar i locirana je u selu Tourouvre-au-Perche u Normandiji. Poslužit će kao test da bi se istražilo može li generirati dovoljno energije za selo koje ima oko 3.400 stanovnika.

Ukupno ima 2.800 kvadratnih metara panela, koji mogu skupljati Sunčevu svjetlost i generirati ju u električnu energiju. Put je otvorila francuska ministrica ekologije Segolene Royal. Projekt su financirale lokalne vlasti, a put će na dnevnoj bazi koristiti oko 2.000 vozača. Royal je na otvaranju izjavila da želi solarne panele na svakih tisuću kilometara autoputne mreže u Francuskoj.

Ostaje vidjeti je li investicija opravdana jer u prijestolnici regije, Caenu, ima samo 44 sunčana dana godišnje. Troškovi proizvodnje solarnih panela su trenutno vrlo visoki, pa po mnogima to i nije najpametniji način trošenja javnih sredstava


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: Ars Tehnica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close