KolumneLifestyleTurizam

FOTOGALERIJA U Grabovači otvoreno dvodnevno događanje WWF-a i PARKOVA DINARIDA o zaštiti prirode

Danas se u Pećinskom parku Grabovača održava Radionica indeksacije zaštićenih područja gdje gostuju WWF (Svjetski fond za zaštitu prirode) i Asocijacija Parkova Dinarida.

Događanje je otvorila ravnateljica Parka gđa. Katarina Milković kratkom dobrodošlicom svim ravnateljima i gostima ustanova nakon čega je uslijedilo predstavljanje rezultata Pećinskog Parka Grabovača od 2009., godine kada je počeo njen angažman u Parku. Sa samo četvero zaposlenih istaknula je mnoge uspjehe, uspješno održane EU projekte, aktivnosti koje su provedene u sklopu institucije i sustava objekata i zapošljavanja. Objasnila je i kako nije bilo lako, ali s dobrim timom i konstantnim radom, svake godine bilježe bolje rezultate. Sve je veći interes škola za posjete učenika ovom ličkom Parku, a ono čemu teže je čak proširivanje “statusa” i područja koje Park štiti s obzirom na izuzetno velik broj zaštićenih biljaka i speleoloških objekata. Na kraju govora gđa. Milković zahvalila je svim prisutnima na dolasku i velikom odazivu iz cijele Asocijacije, kao i organizatorima iz WWF-a i podršci Ličko-senjske županije.

Uslijedio je govor župana Ličko-senjske gosp. Milana Kolića koji je zahvalio svima prisutnima iz osam država koji su posjetili Ličko-senjsku županiju ovom prigodom. Istaknuo je važnost rezultata koje postiže lički park Grabovača u toj Asocijaciji, kao i potporu koju Park ima od Ličko-senjske županije. Iako Ličko-senjska županija ima veliku površinu, s najmanjim je brojem stanovnika u Hrvatskoj, ovakve institucije i događanja važni su za razvoj županijskog turizma i privlačenje ljudi u Liku. – istaknuo je Kolić.

U govoru gosp. Leona Kebe iz WWF-a Adria istaknuto je kako je Asocijacija Parkova Dinarida izuzetno zadovoljna jer je Pećinski Park Grabovača dio tog velikog “društva” i služi kao primjer da i mali parkovi mogu mnogo toga napraviti za zaštitu prirode. U svom izlaganju objasnio je kako svaju zajednicu treba uključiti u procese kako bi rezultati bili kvalitetniji i kako bi se institucije kvalitetnije povezale.

NASLOVNA2
Martin Šolar (WWF), Katarina Milković (PP Grabovača), Milan Kolić (župan Ličko-senjske)

 

Gospodin Šolar direktor u WWF-u zahvalio je domaćinima i pozdravio sve prisutne koji su doputovali na dvodnevno događanje WWF-a u sklopu kojeg će se održati i Skupština Asocijacije Parkova Dinarida na kojoj će se odrediti put organizacije u sljedećih šest mjeseci.

Iz WWF-a je više o Parkovima Dinaridima izložila gđa. Kasandra Zorica Ivanić. Predstavila je pozitivne primjere razvoja parkova na području Dinarida i primjere mehanizama povrata novca u manje krajeve koje treba zaštititi. Cilj je prikupljati i napraviti interaktivnu bazu dokumenata kako bi se omogućilo bolje financiranje zaštićenih područja, čija je posljedica prepoznati zaštitu prirode. “Ukoliko volite vaše podatke, oslobodite ih!” – zaključila je Kasandra svoje izlaganje.

Trenutno traje zatvoreni dio Radionice za članove i Skupština, a u popodnevnim satima svi gosti posjetiti će pećinu Samograd u Grabovači. Pogledajte više fotografija.

Foto: Mario Paral, Mirko MurgićČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close