Grad ZagrebScena

FOTO Umjetnici prvi put klesali skulpture u ličkom građevinskom kamenu!

Likovne kolonije prošlih godina održavaju se diljem Hrvatske, a na jednu takvu naišli smo i u malom ličkom mjestu Lovinac. Na inicijativu Općine Lovinac u suradnji s likovnom Galerijom Remek-Djela, pozvano je petero umjetnika.

Ideja je bila napraviti park skulptura, a posebnost je što su te skulpture po prvi put trebale biti napravljene u ličkom kamenu. Galerija Remek-Djela zadnjih godina intenzivno se bavi širenjem likovnog sadržaja i razvojem umjetnosti općenito.

Ovogodišnja likovna kolonija započela je izložbom Marije Ujević-Galetović, postavivši time visoki standard jedne kvalitetne i reprezentativne umjetnosti koju općina Lovinac misli i održati u daljnjim projektima. Sama kolonija koja se održavala otprilike tri tjedna bila je izuzetno interesantna s obzirom da su umjetnici po prvi puta osjetili kako je raditi sa Ličkim kamenom, koji se koristio tokom povijesti samo za građevinske potrebe.

Jedan od umjetnika odlučio je prije dolaska raditi s drugačijom vrstom materijala – željezom – tehnikom zavarivanja i omotovanja cinčane žice stvarajuć time svojevrsni 3D crtež u prostoru, no kako kaže – prisilio se raditi puno brže zaintrigiran prekrasnom crnom bojom Ličkog kamena u koji se zaljubio i na koncu počeo klesati s ostalima.

Rezultat ovogodišnje kolonije zapravo je bio iznenađujuće dobar, nismo očekivali da ovaj kamen toliko može biti zahvalan i podatan u kiparskom smislu, mekoća samog kamena omogućila je razne pristupe od detaljno polirane do grubo tretirane plohe čineći tako svaki rad posebnim na neki svoj način. Kamen uistinu ima jednu kvalitetu obrade da se svatko može izraziti u svom likovnom izričaju, zadržeći pritom prepoznatljivost kamena. Zadovoljni smo konačnim produktom – Parkom skulptura Lovinac – i veseli nas da smo probili led, postaveći pritom skulpture da budu sastavni dio zajednice. Uz predivan krajolik, ljude, te dobro društvo kolega kipara ovaj događaj ostat će mi u lijepom sjećanju gdje sam stekla nova iskustva i znanja tokom 25 dana koliko je i trajala sama kolonija. Nadam se da će se tradicija nastaviti s kiparskim kolonijama I sljedećih godina. – izjavila je Alana Kajfež za LIKACLUB.

Općina Lovinac i načelnik Hrvoje Račić dali su izuzetno veliku podršku ovoj umjetničkoj inicijativi. Također,veliku podršku umjetnici su dobili i od spomenute Galerije Remek-Djela (Petar Hranuelli), Agro Velebita, hostela Sv.Rok, direktora Ličkog krumpira Nikole Vidakovića, apartmana Banica i Topić, mještana i posjetitelja iz okolnih krajeva te susjednih gradova.

 Ova kiparska kolonija povijesni je trenutak za cijelu općinu I sam Lički kraj. Naime, osim lapurartističke funkcije, skulptura je simbol, a postavljena i izrađena u jednom mjestu poput Lovinca ona je simbol jedne tradicije, zajdnice i napretka. Park skulptura nije veliki skok u umjetnički napredak, ali u današnje vrijeme kad je umjetnost uistinu luksuz park skulptura je de facto obaveza jednog mjesta da postavi simbol i standard jedne umjetničke prakse. Nije dovoljno otići i kupiti umjetninu, u ovom slučaju neophodno je bilo održati koloniju u samom Lovincu, raditi i boraviti u mjestu, komunicirati s mještanima kako bi umjetnici bolje doživjeli duh samog područja. Ptičice kao simbol čiste prirode i netaknutih divljina, Ovnovi kao simbol poljoprivredne tradicije i velike agronomske kulture koja je uzdigla Liku, prekrasne Ličanke i opasni Medvjedi – čuvari toga kraja, sve su to dio jedne tradicije , doživljaja i zeitgeista samog mjesta koje smo doživjeli, a početak te tradicije obilježava mač kralja Tomislava koji daje točku na i. Nikad prije nije zabilježeno da umjetnici rade od Ličkog graditeljskog kamena, no za sve postoji prvi put, nadajući se pritom da smo probili led drugim umjetncima koji bi se bavili tim materijalom. – kaže Alana Kajfež o lovinačkoj umjetničkoj avanturi.

Umjetnici koji su sudjelovali na ovogodišnjoj koloniji akademski su kipari: Petar Ćujo, Petar Dolić, Petar Hranuelli, Nikola Vudrag i Alana Kajfež. Radovi umjetnika koji su spomenuti redom su sljedeći: Petar Ćujo – Ličanka, Petar Dolić – Ovan, Petar Hranuelli – Ptica, Alana Kajfež – Medvjeđa igra, Nikola Vudrag – Mač kralja Tomislava.

Uživajte uz nekoliko fotografija iz Lovinca!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Alana Kajfež

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close