KontinentalniIzdvojeno

FOTO Regionalni forum obiteljskog smještaja održan po prvi puta online

ZA REGIJU LIKA-KARLOVAC

6. Regionalni forum obiteljskog smještaja, najveće godišnje okupljanje pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu – iznajmljivača Ličko-senjske i Karlovačke županije, zbog pandemije koronavirusa i važećih epidemioloških mjera, održano je 12. studenoga prvi puta online.


Domaćini, pružatelji ugostiteljskih usluga u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu te u pansionima i seoskim domaćinstvima, mogli su pratiti dva panela putem linka na YT kanalu Hrvatske gospodarske komore. Organizator Foruma je Sekcija zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika-Karlovac, koja djeluje pri ŽK Karlovca i Otočca, u partnerstvu s Prilika Grupom. Forum je prigodnim riječima otvorio Zlatko Kuzman, predsjednik ŽK Karlovac.

Panel raspravu Domaćini u krizi i nakon nje, koja je bila rezervirana za institucionalne teme kao što su promjene i novosti u zakonodavstvu, s naglaskom na poslovanje u uvjetima pandemije, vodila je viša stručna suradnica u Županijskoj komori Otočac Irena Banić.

Mali osvrt na ono što je bilo od sezone nakon lockdowna dala je u pregledu za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju direktorica Turističke zajednice općine Rakovica, Mira Špoljarić.

Karlovačka županija sa mjesecom listopadom je na 28 % dolazaka i 32% noćenja, odnosno 99.000 dolazaka, tj. oko 198.000 noćenja. U istom periodu 2019. godine bilježila je 35.000 dolazaka i 613.000 noćenja. Od toga su čak 95% komercijalna noćenja, a 5 % nekomercijalna. Ličko-senjska županija ima indeks od 34 % dolazaka i 54 % noćenja, u apsolutnim brojkama to bi bilo 285.546 dolazaka, 1.843.440 noćenja. U istom periodu prošle godine bilo je 823.767 dolazaka i 3.386.461 noćenja, od čega su 73 % komercijalna noćenja, a 27 % nekomercijalna.

Cijela situacija oko pandemije koronavirusa najviše je naštetila sektoru turizma. Zajednica obiteljskog turizma HGK je vrlo aktivno sudjelovala u kreiranju prijedloga mjera i zahtjeva privatnih iznajmljivača Vladi RH za vrijeme pandemije, a predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina naglasila je najvažnije prijedloge izvanrednih općih mjera koje su poslali iznajmljivači za saniranje nastale i potencijalne štete sektoru privatnih iznajmljivača prouzročenih pandemijom, a to su moratorij na plaćanje paušalnog poreza, turističke pristojbe, moratorij na sve obveze plaćanja rate, anuiteta i svih obveza preuzetih iz ugovora o kreditu i pozajmica vezanih za turizam, moratorij na rate osiguravajućih društava, odgoda rokova rekategorizacije za objekte kojima istječe rok ove godine te stavljanje van snage važećeg Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine turističkoj zajednici, odnosno odgodi njegove primjenu do iduće godine.

Istaknuto je da svaki iznajmljivač koristi i oprema vlastitu nekretninu, onaj koji drži do kvalitete svoje ponude ima puno više stvarne troškove od samih poreznih davanja, a prihodi ove sezone značajno su niži. Mnogi privatni iznajmljivači su se odlučili na odjavu kategorizacije.

Marijana Lulić, voditeljica Odsjeka za povjerene poslove državne uprave iz područja gospodarstva Ličko-senjske županije, istakla je podatak da je u Ličko-senjskoj županiji je zaključno s 31. listopadom poslovanje odjavilo cca 9,4 % iznajmljivača. Otprilike isti postotak iznajmljivača je odjavio pružanje usluga smještaja na obali, dok je na kontinentu taj postotak znatno manji, s izuzetkom Općine Plitvička Jezera, gdje je oko 15,5 % iznajmljivača odjavilo pružanje usluge smještaja, što je i razumljivo, jer su Plitvička Jezera ove sezone uz Dubrovnik imala najveći pad dolazaka gostiju.

Direktorica Špoljarić istaknula je da su razlozi za odjavu razni – manja popunjenost i niže cijene dovode u pitanje isplativost poslovanja, neki žele privremeno zatvoriti objekt, neki žele smanjiti troškove privremenom odjavom ili radi prodaje nekretnine, stariji iznajmljivači koji bi i bez obzira na situaciju odjavili. Početkom ove godine, najviše je nedoumica izazvalo uvođenje pomoćnih kreveta u obračun turističke članarine i zavrzlama s rješenjima o kategorizaciji u kojima pomoćnih kreveta nema.

Marijana Lulić je dala pojašnjenje u kojim slučajevima iznajmljivači trebaju podnijeti zahtjev nadležnom županijskom upravnom odjelu za izmjenu rješenja o kategorizaciji te koji su rokovi propisani za obvezu rekategorizacije smještajnih kapaciteta,

Snježana Profozić, voditeljica Službe za pravne i opće poslove, informiranje i edukaciju Područnog ureda Karlovac Porezne uprave, na brojna je pitanja vezana za zakonsku regulativu dala pojašnjenja koje poreze iznajmljivač paušalac mora platiti u 2020. godini, odnosno, koja su davanja iznajmljivačima paušalcima oproštena, a koja umanjena zbog pandemije, do kojeg roka iznajmljivači moraju podnijeti obrazac TZ-2 i moraju li voditi Evidenciju o prometu, odnosno podnositi EP obrazac, tko može utvrđivati dohodak u paušalnom iznosu i na koji se način izračunava visina paušalnog poreza, obračunava li se paušalni porez na dohodak samo na stalne krevete, tj. ulaze li pomoćne postelje u obračun paušala i utječe li popunjenost smještaja i broj dana u godini u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu na iznos paušala, u kojem roku se mora obračunati PDV i postoji li obveza podnošenja PDV obrazaca za privatne iznajmljivače i u onim mjesecima u kojima se ne ostvaruje promet podložan takvom oporezivanju, kada je moguća promjena poreznog položaja iznajmljivača i na koji način se tada obračunava porez, koje poreze iznajmljivač mora platiti ako u toku godine zatraži prestanak djelatnosti pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i brojna druga.

Natalia Krešić Lončar, vlasnica portala Odmor na zadatku, istakla je da je strah od izostanka turista opravdan.

“Dogodio se šok ne samo nama, nego svim djelatnostima i u stvari dogodio se jako brzo, sa veljače na ožujak mi smo došli pod ključ. Mali iznajmljivači koji su ulagali, koji su vjerovali u strategiju razvoja obiteljskog turizma, radili na kvaliteti, imali jedan pozitivan pogled na budućnost poslovanja naglo su se našali pred blokadom. Preslagivanje u turističkoj distribuciji se već dogodilo, divovi više ne pružaju sigurnost, te je krajnje vrijeme da ovu zimu iznajmljivači iskoriste da osvježe svoje web stranice i učine se vidljivima bez posrednika. Treba krenuti prema tome da imamo svoje ime i da se počnemo udruživati lokalno”, istaknula je Krešić-Lončar.

Martina Nimac Kalcina smatra da je savjesna briga o gostu na tradiciji gostoprimstva obveza iznajmljivača te je na samom kraju rasprave istakla da su se hrvatski domaćini pokazali kao izvrsni domaćini naglasivši:

“To je ono što nas je uzdiglo među svim drugim iznajmljivačima u Europi i u svijetu, jer smo kao izvrsni domaćini pokupili najbolje ocjene, bilo na velikim platformama, bilo sa svojim objektima. Izuzetno je bitno povezati te sadržaje destinacije i pružiti, naravno, sigurnost i povjerenje, pogotovo u ovo današnje vrijeme”.

Natalia Krešić Lončar se nadovezala porukom iznajmljivačima da budu svjesni da su “ove dvije županije perjanica hrvatskog kontinentalnog turizma”.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close