TurizamIzdvojeno

FOTO Perušić – raj za ljubitelje mira i netaknute prirode

JEDAN LIJEPI DAN U PERUŠIĆU

Perušić i njegova okolica nalaze se u središtu Like, na udaljenosti od 12 km od Gospića i oko 20 km od izvora rijeke Gacke. Okružen prekrasnim planinama i šumom, idealna je destinacija za sve one koji vole netaknutu prirodu.


Perušić se u povijesti po prvi puta spominje u 10. stoljeću pod imenom Buške Vrhovine, a svoje sadašnje ime dobiva od braće Perušić, Gašpara i Dominika, koji u Perušić dolaze 1487. godine. Na uzvisini obitelj gradi obrambenu utvrdu koja u literaturi ima različite nazive- Perušićki stari grad, Gradina, a u narodu najčešće samo Perušićka kula.

Kula je utvrda izgrađenu u obliku četverokuta s tri kule stražarnice na tri ugla. U sredini se nalazio obli visoki toranj na tri kata, a bila je opasana dvostrukim bedemima. Danas je sačuvan jedan kat središnje kule, a vidljiva su mjesta koja su služila kao stražarnice te mjesta za topove za vrijeme Osmanskih osvajanja.

Iako se Perušić nalazi u unutrašnjosti regije, u posljednje vrijeme dobiva sve veći turistički značaj, a posebno je privlačan onima koji vole mir i ljepotu prirode.

The Plitvice Times donosi prizore jednog prekrasnog dana u Perušiću uz Josipa Durdova i Katarinu Rukavinu.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: The Plitvice Times | Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close