GastroLifestyleIzdvojeno

FOTO Otvoren kultni restoran u kojem je Tesla davao intervju, tome posvećena i prostorija

MJESTO NA KOJEM JE TESLA DAVAO INTERVJU

Jedan od najpoznatijih američkih restorana Delmonico’s  u petak je otvorio Eric Adams, gradonačelnik New Yorka, a na ceremoniju je došla i vlasnica restorana iz davne 1920. godine.

Ceremonijom otvorenja ponovno otvaranje restorana Delmonico’s nastavljena je povijesna priča restorana u kojem je Tesla davao intervju, a podsjetimo, najuži tim uz vlasnika Denisa Turčinovića za novi Delmonico’s čine partner Joseph Licul, zatim managing partner Darko Matošić iz Rijeke, tu je i Branko Vinski iz Karlovca kao šef sale, dok je dizajn interijera osmislio talentirani arhitekt Sandro Užila iz Poreča.

Restoran je u ovom društvu uz prigodni govor otvorio gradonačelnik New Yorka Eric Adams, u petak u 13 sati, na adresi 56 Beaver Street New York u saveznoj državi New York. Rezanje crvene vrpce sa Adamsom je ispred restorana na Wall Streetu provela i specijalna gošća, Gina Tucci, vlasnica Delmonico’sa u razdoblju između 1920. i 1975. godine.

Redoviti gosti restorana kroz povijest bila su najpoznatija svjetska imena poput američkih predsjednika John Fitzgerald Kennedyja, Richard Nixona i Theodore Roosevelta, sve do Mark Twaina, Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor, a u novije vrijeme dobitnika Oscara Denzel Washingtona i Whoopi Goldberg.

Nikola Tesla, hrvatski inovator bio je također čest gost, a postoje i medijski dokazi da je upravo u Delmonico’su dao svoj veliki intervju 1894. godine. Danas se dvorana posvećena njemu zove Tesla’s Quarters i ima 40 sjedećih mjesta.

Osim nje, restoran u punom kapacitetu prima 550 osoba, a ima ukupno 375 sjedećih mjesta. Podijeljen je po dvorana raznih veličina; Board room kao dvorana za poslovne sastanke, The Club Room sa 60 sjedećih mjesta, Dickens Alcove koja ima 105 sjedećih mjesta i uz Teslinu je dvoranu, te Main dining room & bar, koja je i najveća.

Gastronomska priča Delmonico’sa također fascinira. Godine 1862. Charles Ranhofer imenovan je šefom kuhinje, a tokom vremena osmislio je mnoga originalna jela.  Što se menija tiče, čuveni Ribeye Steak ponovno je dio menija, a legenda kaže i da je u njemu osmišljen Baked Alaska Desert kao i svjetski proslavljen recept pripreme jaja Benedikt.

Ovaj veliki događaj hrvatske poslovne zajednice  i otvorenja u New Yorku, zaključak je uvodnih ceremonija povodom otvorenja Delmonico’sa – aktiviranja zvona „Opening Bell“ na newyorškoj burzi, te počasnog bacanja loptice na utakmici New York Netsa.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close