KulturaIzdvojeno

FOTO Na Veleučilištu “Nikola Tesla” održano predavanje i predstavljena brošura o Ličkoj pukovniji Gospić

Jučer je na Veleučilištu „Nikola Tesla“ u Gospiću u zajedničkoj organizaciji Povijesne postrojbe hrvatske vojske lička pukovnija Gospić i Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću, pod pokroviteljstvom Grada Gospića i Ličko-senjske županije te uz podršku Matice hrvatske ogranak Gospić, Hrvatske akademske zajednice i Družbe braća hrvatskoga zmaja održano predavanje o vojnoj krajini te predstavljena brošura o povijesnoj postrojbi hrvatske vojske ličke pukovnije Gospić.


Skup su uvodno pozdravili tajnik ličke pukovnije Gospić g. Nikola Grgurić i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević dok su predavanje o vojnoj krajini održali prof.dr.sc. Alexander Butczynski znanstvenik s hrvatskog instituta za povijest i stručnjak za vojnu krajinu te dr.sc. Joso Vrkljan, dipl.ing., predsjednik zbora pukovnije Gospić.

Povijesna postrojba hrvatske vojske lička pukovnija Gospić povijesna je postrojba grada Gospića i Ličko-senjske županije, sačinjena od entuzijasta – hrvatskih domoljuba, vjernika koji vole svoju hrvatsku domovinu i svoj zavičaj. Svrha postojanja povijesne postrojbe ličke pukovnije Gospić su paradne uloge pri svečanostima, obredima i dočecima uzvanika, kada u svojim elegantnim i živopisnim odorama te samom pojavom svojih pripadnika uveličavaju spomenute događaje. Svojim djelovanjem su i dodatna turistička vrijednost grada Gospića i ličko-senjske županije, a nastupom i odorama plijene pažnju gdje god se pojave.

Lička pukovnija Gospić djelovala je kao istaknuta pukovnija u sastavu vojne krajine i zaslužna je za plansku izgradnju i razvoj Grada Gospića.

Na kraju predavanja gradonačelnik Starčević i tajnik i načelnik stožera povijesne postrojbe hrvatske vojske ličke pukovnije Gospić Nikola Grgurić uručili su zahvalnice i priznanja zaslužnim institucijama, pojedincima i članovima ličke pukovnije.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close