KulturaIzdvojeno

FOTO Mlada glumica Tonka Mršić oduševila publiku u svom rodnom Gospiću

ZEMLJA VUKOVA

U Pučkom otvorenom učilištu Gospić sinoć je pred gospićkom publikom premijerno izvedena moonodrama “Zemlja vukova“.


Ova predstava autorsko je djelo dviju prijateljica i mladih kazališnih umjetnica, Gospićanke Tonke Mršić (23) i Riječanke Gale Nikolić (23). Tonki je to bio završni diplomski rad, dok je Gala predstavu režirala. Djevojke su glumu završile u klasi Lenke Udovički i Rade Šerbedžije, koji su im, kako kažu, ostali velika podrška i nakon faksa.

Ideja se, kažu Tonka i Gala, rodila jedne obične subotnje večeri, uz čašicu crnog vina i toplih razgovora te je tijekom proljeća 2020., nastala predstava. Djevojke su same napisale tekst i pripremile ga za izvedbu, a same su radile i scenografiju.

“Prvo smo krenule od teksta, zatvorile smo se u vikendicu u Istru dva tjedna i samo smo pisale. Krenule smo od nekakve kritike društva u kojem živimo iz perspekrive mlade žene”, kažu djevojke.

Iako su predstavu inspirirale Tonkine priče o Lici i Ličanima, autorice kažu da ova predstava ne govori samo o Lici, već i o cijeloj Hrvatskoj.

Predstava govori o patrijarhatu u kojem živimo, o nasilju nad ženama, o ulaženju društva u privatno, nemogućnosti izlaska i vrćenju u krug, o utjecaju koje društvo ima na mlade ljude, o utjecaju rata na mlade ljude. Nije samo ratna priča te žene, to je ratna priča nas. Ja nisam ratno dijete, a opet među mojim vršnjacima se osjeti taj nekakav sivi oblak nad nama, i mi osobno mislimo da ga ne bi trebalo više biti, kažu djevojke.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close