KulturaTurizam

FOTO Misteriozno svetište boga Mitre kod Otočca koje ostavlja bez daha

Prošlog vikenda kod Otočca smo obišli ostatak antičkog svetišta. Nedaleko aerodroma na Špilniku, oko 2 kilometra od ceste prema Gospiću, nalazi se svetište iz 2. i 3. stoljeća nakon Krista kod kojega su sljedbenici boga Mitre prinosili žrtve i izvodili kultne poganske obrede. Danas se svetište nalazi na lokalitetu Oltari ili Kraljev Stolac u Špiljničkom polju.


Tko je bio Mitra?

U Rimskom Carstvu, uz glavnu državnu religiju, postojalo je mnoštvo egzotičnih kultova. Jedan od njih bio je mitraizam – tajanstveni kult boga Mitre koji se proširio iz Irana prema Zapadu. Mitra je bio mlad i snažan bog svjetlosti. Prema nalogu boga Sunca žrtvovao je bika kako bi iz bikove krvi i mesa potekao život na zemlji. Nakon gozbe bikovim mesom, Mitra i Sunce uzašli su na nebo. Mitra je pokrenuo silazak ljudskih duša na zemlju, a Sunce ih vraća među zvijezde.

Mitra u Gackoj

U kasnoj antici mitraizam je bio popularan i na području Gacke, gdje su ga donijeli rimski robovi, trgovci i obrtnici. Osim u Kraljevom Stolcu, ostatci mitreja (svetišta boga Mitre) pronađeni su na padini Godače u Sincu i Rajanovu Griču u Čoviću. Mitrina svetišta nalaze se uz stijene i pećine jer je, prema vjerovanju, Mitra rođen iz kamena.

Mitrino svetište na Kraljevom stolcu uklesano je u živi kamen, a reljef prikazuje najvažniji događaj Mitrinog kulta – tauroktoniju odnosno trenutak u kojemu Mitra ubija bika. Mitra je prikazan kao mladi čovjek u frigijskom odijelu koji kleči na biku, drži ga za nozdrve, a s drugom rukom ga kolje.

Ispred Mitrinog svetišta održavali su se obredi o kojima se danas malo toga zna jer su bili strogo čuvana tajna. Ova religija je bila rezervirana samo za muškarce, a članovi kulta bili su povezani poput braće. Sljedbenici kulta su prolazili kroz sedam stupnjeva inicijacije, a za vrijeme obreda blagovali su vino i kruh u spomen na gozbu Mitre i Sunca nakon žrtvovanja bika.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close