Vijesti

FOTO: U Gospiću je osnovana udruga za zaštitu životinja AnimalLika

Osnutkom nove udruge AnimalLika u Gospiću i životinje će dobiti prava koja zaslužuju.


Udruga AnimalLika neprofitna je i nevladina organizacija koja će okupljati članove i volontere isključivo za dobrobit životinja. Na osnivačkoj skupštini izabrani su predsjednik udruge Milan Stilinović i dopredsjednica gospođa Mili Šimac Dušević. Ostale pojedinosti oko rada udruge i njenih tijela prezentirat će nam na prvoj Skupštini društva koja će se održati kad udruga bude službeno registrirana pri nadležnim tijelima, a tada će početi i registracije članova i volontera te će biti uspostavljena i Facebook stranica udruge.

Ovu udrugu osnovali smo potaknuti višegodišnjim individualnim ili skupnim naporima ljudi koji se nisu oglušili na potrebe, ali na žalost i patnju životinja po ulicama našeg grada. Ideja za udrugu pojavila se upravo iz potrebe da postanemo organiziraniji, a time i učinkovitiji u našim ciljevima, rekao je predsjednik udruge Milan Stilinović.

Udruga je osnovana s ciljem zaštite životinja, sprečavanja bilo kojeg oblika zlostavljanja i mučenja životinja od strane ljudi, uvažavanja prava životinja te njihovog udomljavanja. Ciljevi osnivanja udruge također su: promicanje prava životinja, unapređivanje zakonskih propisa za zaštitu životinja, edukacija stanovništva na području prava životinja, razvoj i promicanje volonterstva te poticanje na volontiranje, edukacija i informiranje javnosti o pravima životinja  i podizanje svjesnosti o suživotu  sa životinjama.

Djelatnosti kojima će se Udruga baviti je mnogo, a neke od njih su:

– pružanje veterinarske skrbi napuštenim životinjama uz suradnju s veterinarskim stanicama,
– zbrinjavanje, pružanje njege i privremenog smještaja do trajnog udomljenja životinja po principu privremenih udomitelja,
– kastracija napuštenih mačaka i pasa radi kontrole širenja bolesti i pretjerane brojnosti,
– udomljavanje napuštenih mačića, mačaka, štenaca i pasa, te ostalih potrebitih životinja,
– promoviranje nenasilja nad životinjama, te nenasilja općenito,
– predlaganje projekata značajnih za područje na kojem Udruga djeluje,
– prikupljanje donacija za smještaj,hranu i veterinarske troškove za životinje na skrbi udruge i privremenih udomitelja,
– podizanje prijava protiv pojedinaca ili institucija zbog kršenja zakona i propisa kojima se štite životinje,

te jedna od možda najbitnijih i najvrijednijih djelatnosti za područje Grada Gospića i Ličko senjske županije:
– rad na osnivanju i gradnji utočišta za životinje.

Važno je ovdje napomenuti da ćemo pri  realizaciji naših programa usko surađivati s upravnim tijelima našeg grada pod čiju ingerenciju spada briga o životinjama, također i sa veterinarskom službom, svim ostalim udrugama grada, volonterima, medijima i ostalim institucijma uz čiju pomoć i suradnju možemo uspješno ostvarivati svoje ciljeve. Stoga koristim ovu priliku da pozovem sve nadležne ustanove, upravna tijela, veterinarske ambulante, škole, poduzeća i sve ostale da prihvate naš poziv i pomognu nam u našim plemenitim nastojanjima. Budući da naša županija nema sklonište za životinje koje po novom Zakonu o zaštiti životinja mora osnovati, velike ćemo napore ulagati da pomognemo u osnivanju takvog skloništa i da ono bude humano te da ispunjava svoju osnovnu namjenu, a to je dobrobit životinja, istaknuo je Milan Stilinović, predsjednik Udruge AnimalLika.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close