Turizam

FOTO Do kad će turisti na Plitvicama riskirati život zbog jedne fotografije?

Prošli tjedan Dalmatinski portal je objavio šokantnu fotografiju nepromišljenog turista koji se popeo na visoku i strmu stijenu u Nacionalnom parku Plitvička jezera.


Neoprezni muškarac s fotografije samo je jedan u nizu turista na Plitvicama koji ne shvaćaju ozbiljno službena upozorenja i zabrane, izlaze izvan označenih staza te se u potrazi za dobrom fotografijom dovode u  životnu opasnost. Koliko ova radnja može biti opasna govori činjenica da je u Nacionalnom parku Plitvička jezera zbog “selfija” poginulo čak šest osoba.

Posljednja tragedija dogodila se u proljeće ove godine kad je turistkinja iz Južne Koreje, u dobi od 53 godine, smrtno stradala nakon što se okliznula i pala preko ruba u provaliju duboku oko 70 metara. U srpnju 2015. godine na Plitvicama je na sličan način poginula 54-godišnja Slovakinja. Popela se na stijenu kako bi fotografirala slapove kada se pod njenim nogama odlomio komad stijene. Pala je s vrha kanjona u provaliju i preminula od teških ozljeda.

Prije jedanaest godina na Plitvicama je poginuo bračni par iz Njemačke koji je slavio 40 godina braka. I oni su u potrazi za dobrom fotografijom prešli ogradu vidikovca. Pali su sa 70 metara u jezero Kaluđerovac, žena je na licu mjesta poginula, a muškarac je preminuo u bolnici.

Fotografija je gotovo stajala života i 20-godišnjaka iz Kanade u srpnju 2016. godine te tri djevojke iz južne Koreje 2015. godine. Mladić je zbog fotografije pao sa 70 metara visokog vidikovca, a pad su mu ublažile krošnje stabala. Tri turistkinje iz Južne Koreje su u pokušaju snimanja “selfija” pale u vrtaču duboku čak 30 metara. Svi četvero su, srećom, preživjeli pad i spašavao ih je HGSS.

Svim ovim nesrećama zajedničke su dvije stvari – dogodile su se na području izvan označenih staza, a osobe su u trenutku pada tražile savršeni kadar za fotografiranje. Samo jedan trenutak nepromišljenosti dovoljan je da se odmor pretvori u tragediju, a naslovna slika ovog članka dokaz je da turisti na Plitvicama i dalje riskiraju život zbog jedne fotografije.


 

Komentari

Komentara


Foto: Živana Šušak Živković / Dalmatinski portal

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close