VijestiLifestyle

FORUM Obiteljskog smještaja u Opatiji

Prvi nacionalni Forum obiteljskog smještaja, pod krilaticom Mali turizam napreduje velikim koracima, održat će se 15. listopada u hotelu Royal u Opatiji, uoči ovogodišnje manifestacije “Dani hrvatskog turizma” 16. i 17. listopada, najavljeno je na konferenciji za medije 6. listopada u HGK.

“Obiteljski smještaj u Hrvatskoj oblik je mikropoduzetništva povezan s turizmom, koji danas raspolaže s 500 tisuća postelja u 60 tisuća domaćinstava te je 250 tisuća ljudi  neposredno uključeno u tu djelatnost. U tom se smještaju ostvaruje više od 22 milijuna ili 35 posto ukupnih noćenja te uprihodi 1,3 milijardi eura gotovog novca, koji ne odlazi na račune u inozemstvo, već se disperzira u širokom spektru usluga u RH”. Osim toga, svako domaćinstvo godišnje uloži u obiteljski smještaj u prosjeku 1500 eura, što je ukupno 90 milijuna eura, a ta sredstva uprihode proizvođači namještaja, ličioci, isporučioci tehnike, a isporuči se i nekoliko milijuna plahti i jastučnica godišnje.

Riječ je o povijesnom skupu ove turističke djelatnosti, čiji je cilj potaknuti okupljanje iznajmljivača jednom godišnje, uz fizičke osobe, obrte i tvrtke, kako bi se umrežili s pratećim djelatnostima povezanima s obiteljskim smještajem. Na Forumu se očekuje između 500 i 1000 sudionika, a moguće su i online prijave. Turistička zajednica Opatije osigurala za sudionike i besplatan ulaz u Muzej turizma u Opatiji.

Hrvatska gospodarska komora, institucija koja na jednome mjestu okuplja sve djelatnosti, prva je prije 17 godina prepoznala važnost obiteljskog smještaja te je prva strukovna skupina osnovana u Primorsko-goranskoj županiji. Uz podršku Ministarstva turizma, danas HGK i Hrvatska turistička zajednica pružaju logističku potporu članicama na terenu, kao nositeljima razvoja u mikropoduzetništvu na lokalnoj razini, a projekt “Integralnih hotela” jedna je od mogućnosti unapređivanja djelatnosti obiteljskog smještaja. Cilj je Forumom okupiti ljude koji će razmijeniti iskustva te upozoriti na potencijal obiteljskog smještaja kao svojevrsne nade za samozapošljavanje velikog broja mladih ljudi, pri čemu do izražaja dolazi privatna inicijativa.

Forum je prigoda za predstavljanje nacionalnog programa obiteljskog smještaja, kao i novosti u legislativi. Predsjednici županijskih sekcija pripremili su teme povezane sa svakom županijom i regijom. Organizator Foruma je Zajednica obiteljskog smještaja HGK, a pokrovitelji su Ministarstvo turizma, Grad Opatija, uz partnerstvo Hrvatske turističke zajednice, Milenij hotela, TZ Opatije i TZ Kvarnera.

Sekcija Zajednice obiteljskog smještaja ŽK Otočac, u suradnji s TZ Ličko-senjske županije organizira jedan autobus za prijevoz privatnih iznajmljivača, članova Strukovnih skupina obiteljskog smještaja Gacka, Lika, Novalja, Plitvice i Podgorje na Forum, 15.10.2014. Stoga molimo privatne iznajmljivače Ličko-senjske županije, zainteresirane za sudjelovanje i organizirani odlazak na 1. Forum obiteljskog smještaja  u Opatiju, da se najkasnije do 13.10.2014. prijave na e-mail: [email protected] ili tel. 053/771-001, kako bi osigurali svoje mjesto u  autobusu, jer je broj mjesta ograničen

Tekst: HGK ŽK Otočac

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close