Finska preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a

Lana Matica

Finska je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a tijekom kojega će nastojati postići dogovor o Višegodišnjem proračunskom okviru (VFO) do kraja godine, zauzeti se za to da se povlačenje europskih sredstava poveže s poštivanjem načela vladavine prava, a posebnu pozornost će posvetiti zaštiti klime i borbi protiv hibridnih prijetnji.


Spremni smo učiniti sve što možemo kako bi se došlo do odluke o VFO-u za vrijeme našeg predsjedanja. Za nekoliko tjedana počet ćemo s bilateralnim razgovorima sa svim zemljama članicama. Nakon što izvučemo zaključke iz tih razgovora, trebali bismo imati pregovarački okvir u listopadu, a dogovor o VFO-u do kraja godine, rekla je finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen skupini bruxelleskih dopisnika koji su krajem tjedna doputovali u Helsinki u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva.

Ministrica Tuppurainen je uz još nekoliko ministara finske vlade predstavila program finskog predsjedanja Vijećem EU-a, koje su 1. srpnja preuzeli od Rumunjske.

Dogovor oko VFO-a, sedmogodišnjeg proračuna EU-a, uvijek je teška zadaća i uvijek se postizao nakon dugih pregovora i natezanja. Pregovori o sadašnjem VFO za razdoblje 2014-2020. trajali su skoro dvije godine. Postigne li se dogovor do kraja ove godine to će uvelike olakšati hrvatsko predsjedanja koje je odmah nakon finskog.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: Hina | Foto: Pixabay

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u