Tehnologija

Facebook sam briše loše uspomene iz pregleda godine

Facebook je prošle godine naučio lekciju te su ove odlučili izbaciti loše uspomene iz opcije “Pregleda godine” kako ne bi korisnike podsjećali na ružne trenutke.


Vjerojatno ste već imali priliku vidjeti pregled svoje godine kroz Facebookov specijalni godišnji album “Year In Review”. Foto podsjetnik na vašu Facebook godinu vole mnogi korisnici i rado ga dijele s prijateljima.

No, neki su primijetili i da najveća društvena mreža dosta selektivno bira ponuđene fotografije u tom godišnjem servisu. Čini se da Facebook koristi umjetnu inteligenciju kako bi korisnicima ponudio samo pozitivne trenutke iz tekuće godine. Zapravo, još više se algoritmi ‘koncentriraju’ izostaviti negativne trenutke i teške događaje poput smrti u obitelji ili događaje povezane s bivšim supružnicima ili osobama koje su u međuvremenu blokirane s profila korisnika.

Također, imate i mogućnost sami zamijeniti neku od 10 ponuđenih fotografija u pregledu.
Facebook je zapravo naučio lekciju od lani, kada se našao na udaru kritika jer je jedan otac u svom pregledu dobio i fotografiju kćerke koja mu je preminula te godine, dok su okolne fotografije bile – slavljeničke.

Ove godine htjeli su izbjeći takve događaje pod svaku cijenu.

– Uvažili smo reakcije korisnika da trebamo bolji odabir fotografija i da to budu fotografije u kojima korisnici najviše uživaju. Također, da olakšamo korisnicima da sami editiraju fotografije u Godišnjem pregledu. Uključili smo niz jedinstvenih filtara u pregled kako bismo smanjili mogućnost da se unutra nađe neka fotografiju koju ne želite – poručili su iz Facebooka.

Ti filtri koriste se i u Facebookov foto servisu na Na današnji dan (On this day). U njima nećete vidjeti tagirane osobe koje nisu više aktivne u vašem životu poput bivših ljubavi ili osoba koje nisu više na vašoj listi prijatelja.

Tekst: 24sata.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close