Tehnologija

Evo što se može dogoditi ako vam hakiraju smartfon

Kad čuju kako je ‘narušena sigurnost pametnog telefona’, brojni korisnici smartfona smatraju kako je dovoljno pokrenuti skeniranje malvera. Ne razumiju kako su sigurnosne prijetnje ozbiljna opasnost, a ne tek gnjavaža


Problem bi moglo biti to što većina njih nije svjesna što sve hakeri mogu učiniti s našim pametnim telefonima jednom kad uspiju provaliti u njih.

Evo nekoliko primjera što se može dogoditi i kako to može biti upotrijebljeno protiv vas. Vjerujemo kako ćete sigurnosna upozorenja vezana uz smartfone odsad ozbiljnije shvaćati.

1) Hakeri mogu upravljati vašim uređajem na daljinu
Nedavno je u (tada) najnovijem izdanju Chromea za Android otkrivena ranjivost nultog dana (zero-day exploit) koja je omogućavala puni pristup ključnim dijelovima operativnog sustava, i to za sva izdanja Androida.

Istraživač koji je otkrio sigurnosni propust prijavio ga je Google (i pokupio fine novce), pa je za očekivati kako će uskoro ta rupa biti zakrpana. No, ipak pokazuje koliko kontrole nad vašim uređajima može dospjeti u ruke hakera. Puni pristup, hej!

Zanimljivo je što propust nije vezan uz zarazu malverom putem aplikacije, već je riječ o previdu: u Googleu su propustili zakrpati ranjivost u JavaScriptu V8. Stoga imajte na umu kako su iznenađenja uvijek moguća.

2) Hakeri vas mogu prisluškivati izdaleka
Otprilike u isto vrijeme kad i prethodni primjer otkrivena je još jedna rupa u sigurnosti, koja je pogađala ‘samo’ Samsungove pametne telefone Galaxy S6, S6 Edge i Note 4. Kažemo ‘samo’ zato što ih Samsung prodaje na milijune.

Koristeći napad preko posrednika, hakeri su uspjeli povezati uređaj s lažnom baznom stanicom te tako presretati dolazne i odlazne glasovne pozive. Mogli su vas slušati i snimati, a da vi o tome pojma nemate.

3) Hakeri mogu pratiti svaki vaš korak
Prije četiri godine, kada je iPhone 4 bio glavnom forom među pametnim telefonima, računalni znanstvenik s Georgia Techa eksperimentirao je s brzinomjerom ugrađenim u Appleov mobitel. Otkrio je kako može očitavati koje su tipke pritisnute temeljem vibracija stola, s preciznošću nešto većom od 80 posto.

Taj je problem razmjerno jednostavno riješiti jer je dovoljno ne držati smartfon na stolu. No, dobar je primjer koliko pametni i inovativni hakeri mogu biti.

Više čitajte na tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close