Film i TVVijestiScena

Europski žanrovski forum u Zagrebu

Iako je ovogodišnji Fantastic Zagreb otvorio svoja vrata 30. lipnja i do sada prikazao neke od kultnih klasika i najnovijih žanrovskih filmova, još programa slijedi. Osim fantastičnih filmova na ljetnoj pozornici Tuškanac i u Zagrebačkom plesnom centru, ove godine postoji i nova lokacija – funky terasa Swanky Mint hostela u Ilici 50 koja će 6. i 7. srpnja, s početkom u 21,15 sati, ugostiti čak 17 kratkih filmova u trajanju od 140 minuta programa dnevno. U programu se nalaze i dva hrvatska kratka filma – Zvjerka, hrvatsko-finska koprodukcija u trajanju od 20 minuta, zabavna horor komedija koja na urnebesan način prikazuje odnos stogodišnje majke i 75-godišnje kćeri. Drugi hrvatski kratki film je Indonezija, psihološki triler u trajanju od 25 minuta koja će vas ostaviti bez teksta. Ulaz na kratki program je besplatan, stoga ne propustite uživanciju na ljetnoj terasi Swanky Mint hostela!

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja FZFF i ove godine predstavlja EUROPSKI ŽANROVSKI FORUM, 7. i 8. srpnja, od 10,00 sati u Medijateci francuskog kulturnog instituta (Preradovićeva 5) s ciljem povezivanja regionalnih i europskih žanrovskih filmaša, filmskih kompanija i producenata. Drugo izdanje ovog međunarodne žanrovske konvencije u organizaciji Fantastic Zagreba, Black Nights Film Festivala iz Tallinna, Imagine Film Festivala iz Amsterdama i filmske kompanije Screen Divison iz Pariza donosi niz zanimljivih panela i predavanja o digitalnim transmedia platformama, vezi gejming i filmske industrije, potencijalima regionalnog žanrovskog filma kao i niz žanrovskih projekata u predproduckiji iz regije i Europe koje će njihovi autori predstaviti u klopu pitching programa. Ovogodišnja zemlja partner EGF-a je Srbija iz koje nam dolazi tri intrigantna žanrovska projekta koja će se predstaviti međunarodnim producentima i sales agentima.

Svakako ne treba propustiti predavanje Aleksandra Žiljka, našeg poznatog ilustratora te pisca SF priča i novela za koje je i višestruko nagrađivan, a ovoga puta će održati predavanje pod nazivom  ‘Hayao Miyazaki i Studio Ghibli – jugo nad Japanom!’. Koje su osnovne tematske preokupacije ovog nagradama ovjenčanog autora? Koje je njegovo mjesto u filmografiji jedne od najslavnijih svjetskih animacijskih kuća, i koji su još značajni autori Studija Ghibli? Koji su dometi Miyazakijevih filmova? Konačno, kako sagledati i interpretirati opus ovog majstora u kontekstu suvremenog japanskog i svjetskog trenutka? – samo su neka od pitanja na koja će nam Žiljak pokušati odgovoriti 7. srpnja s početkom u 17,00 sati, također u Medijateci u Preradovićevoj 5.

Ulaz i na Europski žanrovski forum i na predavanje g. Žiljka je besplatan!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close