Lifestyle

EU smije, ali Hrvatska ne!

EU smije, ali Hrvatska ne – Ni nakon policijskog izvješća iz kojeg se vidi kako se mladim stranim vozačima gleda kroz prste na HR prometnicma, ni nakon spoznaje da je jedino u nas ozakonjena generacijska nepravda – nema promjena.


Pola desetljeća u Hrvatskoj se provodi jedna od najgorih mogućih diskriminacija i segregacija. Mladi vozači i dalje ne smiju upravljati autima jačim od 109 konja iako zakoni i praksa EU ne radi takve razlike. Pred nešto više od godinu dana Ustavni je sud obavezao Policiju da 365 dana prati kaznenu politku prema mladim prekršiteljima, jer javnost se digla na noge prokazujući kako se mladi hrvatski vozači kažnjavaju, a njihovim vršnjacima strancima se gleda kroz prste. Ono što su bile sumnje potvrdilo je policijsko izvješće. Od 5132 mlada vozača koji su ulovljeni na hrvatskim prometicma u prekršaju upravljanja autom iznad 110 konja, njih samo 31, ili 0,6% bili su stranci. Zašto Europa smije, a Hrvatska ne?

Samo površnim čitačima statistike ovaj podatak može govoriti o ravnopravom postupanju policije spram domaćih i stranih mladih vozača. U biti riječ je o potvrdi svega onoga što su nam obični policajci iz prve ruke godinama govorili. – Imamo upute da mlade strance ne kažnjavamo zbog upravljanja jakim autima! Kažnjavamo ih jedino ako skrive nesreću, ili naprave neku drugu nepodopštinu s autom, kad naprosto to ne možemo izbjeći. U bilo čiju korist presudi Ustavni sud i laiku će biti jasno kako tu nešto ne štima. Budu li naši pravosudni autoriteti i dalje inzistirali na ustavnost odredbe o ograničavanju prometnih sloboda mladih hrvatskih vozača, što će reći na na isto mladi vozači iz država EU koje im jamče jednakost, a samim time i upravljanje snažnim autima na teritoriju cijele EU.

eu
Foto: Zoran Majcan
Koliko li je samo riječ o nakaradnom propisu najbolje govori praksa koja uporno tolerira različita postupanja. Od svega najviše začuđuje daljnje guranje pod tepih problema. Na naš upit hoće li išta poduzeti Ustavni sud nakom prispjelog izvješća, Tatjana Brajković, pomoćnica glavnog tajnika Ustavnog suda, samo nam je potvrdila ono što već deset godina znamo.

– Ovaj predmet je i dalje predmet našeg interesa i mi na njemu radimo, kazala nam je. Još teže odjekuje izjava Ravnateljstva policije koje nam je u kratkom odgovoru priopčilo kako se u ovom trenutku još ne pripremaju izmjene zakona.

Mladi vozači i dalje su taoci različitog postupanja i ne mogu ostvarivati prava koje ostvaruju njihovi vršnjaci širom EU. Da kojim slučajem pred nešto više od godinu dana Ustavni sud nije dao za pravo svim mladim ljudima kojima je vozačka dozvola izvor egzistencije nepravda bi bila još i veća. Hoće li ova desetogodišnja trakavica i dalje sporovozno voziti kroz hrvatsku sudsku praksu ili će pobijediti načelo jednakosti, nije izvjesno. Vjerojatnije je da će se u šumi izbirokratiziranih odluka suci i dalje teško snalaziti. Sve do tada bit će i dalje moguće da kopiloti Croatia airlinesa mlađih od 24 godine voze Airbus 320 od 10.000 konja, ali da ne smiju upravljati autom slabijim 100 puta!

Kako postupa Ustavni sud? – O Bandiću preko noći, o mladima godinama

Zanimljivo je kako Ustavni sud u mnogim slučajevima ekspresno rješava probleme. Najsvježiji je slučaj Milana Bandića i njegovih odvjetnika koji su se žalili na protuustvano postupanje prema zagrebačkom gradonačelniku. Zahvaljujući njihovoj pozitivnoj ocjeni Bandić je izašao iz Remetinca, brani se sa slobode, a može obavljati i posao čelnika glavnog grada. Sličnih urgentnih odluka ustavnih sudaca je napretek, no što je to u odnosu na reguliranje prava, a i sporova najpotentnijeg dijela našeg društva.


 

Tekst: autostart.hr

Foto: www.rtl.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close