NovacVijesti

EU FONDOVI Hrvatskoj 2,5 milijardi kuna manje za poljoprivredne poticaje

LOŠE VIJESTI

Hrvatski će poljoprivredni proizvođači u novom programskom razdoblju biti zakinuti za 50 milijuna eura godišnje ili 350 milijuna u programskom razdoblju.


U opsežnom dokumentu naslovljenom Nacrt prijedloga Strategije poljoprivrede do 2030. godine koje je Ministarstvo poljoprivrede uputilo u postupak elektronskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, kriju se očekivane, ali ipak zabrinjavajuće brojke.

Hrvatski će poljoprivredni proizvođači u novom programskom razdoblju biti zakinuti za 50 milijuna eura godišnje ili 350 milijuna u programskom razdoblju.

Iako je smanjenje omotnice bilo najavljeno, prema projekcijama koje je predvidjelo Ministarstvo poljoprivrede kao predlagatelj, iz EU blagajne u sljedećem će sedmogodišnjem programskom razdoblju hrvatskim poljoprivrednicima stići ukupno čak 2,5 milijardi kuna manje.

Pet milijardi eura

U prošlom razdoblju je za izravne potpore bilo namijenjeno 382,6 milijuna eura, dok se za razdoblje od 2022. do 2027. planira 374 milijuna eura godišnje odnosno 8,6 milijuna eura godišnje manje, dok će u 2021. izravna plaćanja iznositi 344,3 milijuna.

Iznos za ruralni razvoj u proteklom je razdoblju bio 333 milijuna eura godišnje, a sada se prema prijedlogu smanjio na 293 milijuna ili 40 milijuna eura godišnje. To je nešto manje od iznosa koji su se sukladno pravilima Zajedničke poljoprivredne politike prebacivale iz II stupa u I stup, odnosno iz Fonda ruralnog razvoja u Izravna plaćanja.

Više na RTL.hr.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close