Turizam

EU dogovorila uvođenje covid putovnica: Mogle bi se pojaviti kroz nekoliko mjeseci

NEKE ZEMLJE SU ZA, NEKE PROTIV

EU čelnici dogovorili su se do ljeta predstaviti putovnice za sve one koji su se cijepili. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako su se ”svi složili da je potrebna digitalna potvrda o cijepljenju”.


No, Merkel je priznala da bi tehnički dio rada na covid putovnicama od strane EU komisije trebao trajati oko tri mjeseca, javlja Daily Mail. Prijedlog putovnica podržale su južnoeuropske zemlje kako bi turizmom poboljšale svoje ekonomije.

Grčki dužnosnici planiraju otvoriti zemlju do svibnja i žele plan koji će omogućiti ulazak ljudima koji su primili obje doze odobrenog Covid cjepiva. Španjolska također zagovara covid putovnice unutar EU, te je španjolski ministar vanjskih poslova predložio da osobe koje imaju potvrdu o cijepljenju ne moraju otići na covid testiranje. Austrija također podržava ideju putovnica.

Protivnici ove ideje su u prvom redu Francuska i Belgija, koje su zabrinute da bi olakšavanje putovanja ljudima koji su cijepljeni diskriminiralo druge. Francuski znanstvenici također tvrde da se zemlja suočava s novim valom teških slučajeva u travnju i svibnju, istodobno Velika Britanija očekuje ublažavanje ograničenja nakon cijepljenja što su cijepljeni svi stariji od 50 godina.

Iako se stopa zaraze smanjila u oko 20 zemalja članica EU, postoji zabrinutost zbog trećeg vala koronavirusa zbog britanskog soja koronavirusa koji se brzo širi u nekim zemljama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala vlade da pokušaju bolje razumjeti dugoročne posljedice koronavirusa na neke oboljele, nazivajući utjecaj dugotrajnih simptoma ‘značajnim’ teretom.

Nakon video summita čelnika EU-a usredotočenog na uvođenje cijepljenja protiv Covid-19, čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potpuno cijepljenje nešto manje od tri četvrtine odraslih do kraja ljeta ”cilj u koji smo sigurni ”. No, brojni europski čelnici upozoravaju kako stroge kontrole putovanja moraju ostati dok EU pojačava napore na ubrzanju opskrbe, što bi moglo potrajati mjesecima.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close