Tehnologija

ESA planira izgradnju nastambe na Mjesecu

Europska svemirska agencija (ESA) planira izgradnju nastambe na Mjesecu, prenosi Daily Mail.


Jan Wörner, budući šef ESA-e je rekao da bi izgradnja nastambe Lunarville mogla početi s ciljem zamjene Međunarodne svemirske postaje koja će 2024. godine prestati s radom te da bi Lunarville mogao dovesti do brojnih znanstvenih otkrića i inovacija. Mjesec je bogat materijalima kojih baš i nema na Zemlji, ali dalja strana Mjeseca je odlična lokacija za teleskope.

Naime, teleskopi na Zemlji moraju voditi računa o utjecaju atmosfere na prolazak svjetlosti i time na iskrivljenost slike koju dobijamo. Hubble teleskop je jako skup projekt koji nudi samo polovično rješenje; istina jest da je tik izvan Zemljine atmosfere, ali je održavanje i dalje iznimno zahtjevno.

“Na početku su najbitniji građevinski materijali i hrana. Kasnije bi bilo moguće proizvoditi vodu iz vodika, a usjeve bi mogli uzgajati u staklenicima. Istraživači bi tamo ostajali mjesecima, pa bi zbog toga trebalo omogućiti spašavanje u slučaju medicinskih problema”, kaže Wörner.

Najveći trenutni problem je trošak. Međunarodna svemirska postaja je do sad koštala više od 770 milijardi kuna i pretpostavlja se da bi trajna nastamba na Mjesecu koštala još više. Međutim, Wörner je uvjeren da bi se države ujedinile zbog jednog tako bitnog projekta i omogućile dovoljno novca da se on i postigne.

Monolite, tvrtka iz Ujedinjenog Kraljevstva je još 2013. godine izradila prototip uređaja kojim bi se mogla izgraditi baza na Mjesecu, od materijala koji su tamo dostupni.


Tekst: telegram
Foto: ESA

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close