LokalnaPolitikaIzdvojeno

EKSKLUZIVNO Znate li kako Milinović plaća portale Lika online i GSpress? Mi znamo, pogledajte prvi dio dokumentacije

Darko Milinović i Hrvoje Jurković već desetak godina ugodno surađuju za ozbiljan novac i utjecaj, jasno je to iz dokumentacije koju nam je proslijedio visoki izvor, a danas ćemo prigodno objaviti samo jedan njen manji dio.


Ličko-senjska županija već desetak godina ima “čast” postojanja ličkog medija pod nazivom “Lika online”. Ništa u mediju ne bi bilo sporno, da nije riječ o produženoj ruci Darka Milinovića i nekada njegovog HDZ-a, preko vlasnika nekoliko tvrtki Hrvoja Jurkovića.

Po pitanju čitanosti, portal Lika online ne nalazi se na nacionalnoj ljestvici čitanosti Gemius, pa je nemoguće procijeniti njegove rezultate čitanosti i važnost na nacionalnoj razini. Međutim, po našim informacijama marketinških stručnjaka, Gemius prima samo profesionalne portale i na njega idu samo portali koji ne lažiraju svoju čitanost već ju žele transparentno pokazati i usporediti s najjačim nacionalnim medijima, uz neke napomene stručne tematike s kojom vas nećemo zamarati jer nije dio ovog teksta.

Osim što je upitna njegova čitanost, portal je poznat po vrlo niskoj razini profesionalnosti, o čemu govore bjesomučni i često degutantni napadi na političare i pojedince koji su u većini slučajeva isključivo politički protivnici Darka Milinovića, što je iz ove dokumentacije vidljivo, njihova financijera. Također, novinari Hrvoje Jurković, Tomislava Jurković (op.a. sestra Hrvoja Jurkovića) i Marin Smolčić, ne libe se povlačiti najprljavije novinarske poteze kako bi ocrnili sve koji nemaju mišljenje HDZ-a ili njihovih financijera.

Bolji poznavatelji reći će da godinama portal Lika online sustavno blati Karla Starčevića iz Gospića, a ne recimo Antu Dabu iz Novalje, ali mi se ne bi usudili ulaziti u takve procjene. Držimo se činjenica pa krenimo od početka.

Jurković je vlasnik nekoliko tvrtki, jedna mu se zove “HD7 Consulting”, što podsjeća na “HDZ Consulting”

Hrvoje Jurković, vlasnik portala Lika online vlasnik je i tvrtke HD7 Consulting j.d.o.o. iz Zagreba, što imenom neodoljivo podsjeća na političku stranku HDZ kojoj je do nedavno u samom vrhu bio Darko Milinović. Ukoliko promijenimo broj “7” u slovo “Z”, jasno je da Jurković i Milinović imaju vrlo profinjen smisao za humor, pa su se čak našalili s imenom tvrtke kako bi bilo jasno čiji novac se u njoj nalazi. To je čak i u Hrvatskoj humor vrlo upitnih okvira. Nakon što se Milinović autobusima neslavno uputio za Zagreb ime tvrtke nisu mijenjali, no ako bude potrebe za novom, mogu je možda nazvati LIP8.

Uz to, Jurković je i vlasnik tvrtke LIKA MEDIA j.d.o.o. iz Gospića, koja je i nakladnik portala Lika online, što potvrđuje i Agencija za elektroničke medije, što možete pogledati na linku, a mi prilažemo snimke zaslona iz kojih je sve jasno vidljivo.

Ipak, čudno je kako je tvrtka HD7 Consulting j.d.o.o. kojoj je Jurković vlasnik, nakladnik portala nacionalno.hr, također financirana od strane Darka Milinovića, odnosno Ličko-senjske županije. Na portalu nacionalno nigdje se ne navodi Hrvoje Jurković, iako mu je on sam nakladnik. Po našim informacijama cijelu priču vodi novinar Dražen Prša, a Jurković je tu kao vlasnik tvrtke koji dogovara određene poslove..

Slijedi i dokumentacija koja govori o više od 100 000 kuna dodijeljenih “slobodnom procjenom”

Sad kad su relacije poznate, prijeđimo na stvar.

Portal Lika Club u posjedu je razne dokumentacije koja govori o vezama i relacijama s medijima Ličko-senjske županije, a među ostalim, odgovora na pitanje člana Županijske skupštine Berislava Kostelca prema Darku Milinoviću, od 16. listopada 2019. godine, pri čemu je jasno vidljivo kako Darko Milinović ugovorno plaća Hrvoja Jurkovića i Nikolu Mraovića.

Tako je tvrtka HDZ Consulting j.d.o.o., oprostite – HD7 Consulting j.d.o.o. čije je sjedište u Zagrebu, od Milinovića za usluge oglašavanja na portalu nacionalno.hr, uprihodila u godini dana 42.000 kuna. Portal Nacionalno vijesti o Milinoviću vrlo rijetko piše, a vijest o Ličko-senjskoj županiji objavljena je prije mnogo mjeseci.

Portal Lika online s tvrtkom LIKA MEDIA j.d.o.o., ovim službenim putem što je vidljivo iz sljedećeg dokumenta, za praćenje Darka Milinovića i županije, dobiva 36.000 kuna godišnje.

Napomenimo da se portalu Lika online plaćaju i reklame od strane raznih drugih tvrtki pod utjecajem Ličko-senjske županije, npr. jedna od njih je Lika ceste d.o.o., županijska tvrtka kojom često upravlja i kadrovira sam župan. Jurković je tu da pošalje račun za banner koji se vrti nekoliko dana.

 

Održavanje zastarjelog i lošeg weba županije za koji se ne zna tko ga je radio, radi Hrvoje Jurković?

Ono što je zanimljivo u svemu, su “usluge održavanja i ažuriranja” web stranice Ličko-senjske županije. Jednostavnim pregledom web stranice jasno je da je po svim profesionalnim standardima web zastario i da ga nitko ne održava, barem u stvarnosti.

Web stranica u potpisu ima navedeno i kako ju je izradila tvrtka koja nema vlastitu web stranicu, riječ je o tvrtci “Meridies” iz Biograda na Moru koja nije poznata po dobrim referencama na internetu. Kako je moguće da je stranicu Ličko-senjske županije radila tvrtka koja nema vlastitu web stranicu, još ćemo provjeriti, ali očito je moguće da Milinović plaća Jurkovića za “održavanje” weba koji je ostao davno u prošlosti.

I fotografiranje je “transparentno”, provodi ga Nikola Mraović – vlasnik portala imena GSpress

Darko Milinović, odnosno Županija plaća i vlastitog fotografa, poznatog po čudnim tekstovima koje većinom kopira s portala Lika online. Za taj rad plaćen je 3000 kuna mjesečno što u godini dana iznosi 36 000 kuna. Činjenica da većinu tekstova foto blog GSpress kopira s portala Lika online, vrlo jasno pokazuje da je riječ o udruženom medijskom pothvatu.

Kao što je u drugom dokumentu vidljivo, sve je na znanje ovih točnih informacija dobio župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, koji je čini se dobro upoznat s radom Hrvoja Jurkovića, vlasnika tvrtke LIKA MEDIA j.d.o.o. koji je napomenimo, povezan s čak 5 drugih pravnih subjekata.

Iako su odlični suradnici, pitanje je koliko će Ugovora i narudžbenica još biti objavljeno iz prošlih godina, ali i iz ove godine, a koji govore o kvalitetnom financijskom odnosu između Darka Milinovića i Hrvoja Jurkovića, odnosno Ličko-senjske županije i tvrtki HD7 Consulting j.d.o.o., LIKA MEDIA j.d.o.o., i ostalih.

Građani Ličko-senjske županije neka procjene kvalitetu rada ovih medija, ali i osobne procjene Darka Milinovića, s obzirom da je za sve odluke provodio postupkom jednostavne nabave “po vlastitom izboru”. Dakle javni natječaj nije bio potreban, već sav novac ide “dobrom voljom” župana Ličko-senjske županije.

Profesionalnost portala i redakcije Lika Cluba, naročito u proteklo vrijeme prepoznali su brojni čitatelji, zbog čega na naš mail [email protected] sve češće dolaze izuzetno kompromitirajuće informacije i dokumentacija za brojne institucije i pojedince. Neke od naših izvora nazvali smo i “Duboko grlo”, jer je ono što donose doista u rangu afere “Watergate”, a nama je drago da hrabrost pred samoprozvanim despotima konačno stanuje i u Ličko-senjskoj županiji. Jednako tako, oni koji nas smatraju konkurencijom mogu biti uvjereni da potpuno lažnim tekstovima neće otupiti novinarsko pero Lika Cluba, dapače. No, s njima će se kako smo i naveli baviti institucije i naš ovlašteni odvjetnički ured, mi nemamo vremena jer moramo odraditi i ono što institucije nisu.

Stoga dragi čitatelji, pratite nas i dalje te još jednom pozivamo da je mail [email protected] otvoren za sve one koji žele pod zaštićenim identitetom progovoriti, a strah ih je to učiniti osobno. Jasno nam je i zašto, jer ono što vidimo je zaista vrlo teško za povjerovati, no imajte na umu da dokumentacija ne zastarjeva. Štiti vas zakon, kao i naša medijska etičnost i profesionalnost.

Redakcija Lika Cluba

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close