Izdvojeno

Dvije osobe osumnjičene za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Korenice i Rakovice

RASPISANA TJERALICA

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke uz koordinaciju Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci dovršili su kriminalističko istraživanje nad 78-godišnjim državljaninom Hrvatske i 79-godišnjim državljaninom Srbije zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva


Sumnja se da su u razdoblju od 8. listopada do 10. studenog 1991. godine 78-godišnjak kao zapovjednik Općinskog štaba teritorijalne obrane Korenica i 79-godišnjak kao zapovjednik „Isturenog komandnog mesta“ 13. korpusa JNA u Mukinjama, u mjestima Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana,  Rastovača, Korana, Drežnik Grad, Lipovača Drežnička  Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovica,  kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubijanje civilnog stanovništva, iako su to bili dužni.  Na taj način su dopustili da njihovi podređeni ubiju 35 osoba-civila i teže rane njih pet. Tada je pričinjena i velika materijalna šteta kroz uništavanje imovine u velikim razmjerima i to obiteljskih kuća, gospodarskih objekata, poslovnih zgrada, ustanova i vjerskih objekata.

Nadalje se 79-godišnjak sumnjiči da je 26. rujna 1991. godine kao zapovjednik sa zapovjednom ovlasti nad svim postrojbama JNA na tada okupiranom području Općine Korenica propustio spriječiti napad višecjevnim raketnim bacačima na kamp „Grabovac“ u Grabovcu u kojem su bile smještene izbjeglice s područja Općine Korenica te je dopustio da njegovi podređeni ubiju tri osobe – civila među kojima je i dijete starosti tri mjeseca te ozlijede pet civila.

Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. S obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage, priopćila je PU ličko-senjska.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close