VijestiNacionalnaPolitika

Država će preuzeti obvezu uzdržavanja djece bez alimentacije, zna se i tko će voditi prisilne naplate od roditelja

Država će plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje, i to sve do njihove 18. godine.


Prema procjenama, u Hrvatskoj za oko 9000 maloljetne djece roditelji ne plaćaju alimentaciju, ne plaćaju je u dosuđenom iznosu ili je ne plaćaju redovito, a za privremeno uzdržavanje koje bi toj djeci plaćala država godišnje će se osigurati 22 milijuna eura.

– Zakon o privremenom uzdržavanju planiran je za prvi kvartal 2024. godine. Radna skupina je osnovana i radi na tekstu predmetnog zakona te u ovoj fazi ne možemo detaljnije iznositi sadržaj teksta Zakona – odgovorili su iz  Ministarstva rada i socijalne politike.

Prema važećem Zakonu o privremenom uzdržavanju, dijete ima pravo da mu država plaća alimentaciju ako njegov roditelj, obveznik uzdržavanja, ne ispunjava u cijelosti ili djelomično svoju obvezu dulje od tri mjeseca neprekidno od dana pokretanja ovršnog postupka radi ostvarivanja uzdržavanja.

Dijete sada ima pravo dobivati alimentaciju od države najduže tri godine, što, primjerice, znači da dvogodišnje dijete za koje roditelj (najčešće se radi o očevima) ne plaća alimentaciju može primati uzdržavanje najkasnije do pete godine i ne postoji zakonska mogućnost da se to produži. Budući da se u tom periodu za velik broj djece situacija ne promijeni – roditelj i dalje ne plaća alimentaciju – djeca ostaju i bez minimalne financijske potpore. Stoga bi novi Zakon trebao propisati da će se privremeno uzdržavanje plaćati sve dok roditelj obveznik ne počne podmirivati obveze, a najkasnije do djetetove 18. godine.

Cijeli clanak procitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Jutarnji.hr | Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close