Film i TVVijesti

Drugo izdanje FUSE-a traje čak tri dana!

Na jučer održanom predstavljanju za medije najavljeno je drugo izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac, koje će biti održano u Karlovcu od 9. do 11. svibnja, s ciljem popularizacije svijeta igrano – eksperimentalnog, tj. takozvanog hibridnog filma. Glavna festivalska lokacija je Mala scena Hrvatskog doma.


Koordinatorica festivala Lucija Ćeškić izjavila je da su prijave autora u dobi od 18 do 29 godina pristigle iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija koju čine filmski kritičar Stipe Radić, knjižničar i filmofil Bogdan Bošnjak i student smjera snimanja na Akademiji dramske umjetnosti i poznati karlovački filmaš Pavle Kocanjer odabrala 17 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala.

Natjecatelji mogu osvojiti nagrade za najboljeg redatelja, montažera, snimatelja te Grand Prix. Osim nagrada koje dodijeli žiri i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu – nagradu publike.

Osim natjecateljskih projekcija, posjetitelje očekuje bogat popratni program.

Kao uvod u festival bit će otvorena izložba “Joyceova Marilyn Monroe”, koja otkriva veo književno-filmske tajne najveće ikone glumišta 20. stoljeća prema intimnim zapisima dokumentiranih u knjizi Fragments: Poems, Intimate Notes, Letter, koja dokazuje da je Monroe živjela tajni intelektualni i pjesnički život. Ovu gostujuću izložbu pripremio je Bloomsday Croatia, festival u Puli posvećen Jamesu Joyceu, a svečano otvaranje bit će održano 6. svibnja u 19 sati u ULAK-u. Zainteresirani će moći pogledati izložbu do 12. svibnja.

Ovo nije jedina izložba na ovogodišnjem FUSE-u te je koordinatorica volontera Anđela Žapčić predstavila i izložbu QR kodova. Njih će posjetitelji moći skenirati i tako otkriti GIF-ove. Izložba će biti otvorena tijekom trajanja festivala 9. – 11. svibnja na MSHD. Već je održan javni poziv za prikupljanje sadržaja u GIF formatu te će, osim kroz QR kodove, svi zaprimljeni GIF-ovi biti montirani u video-instalaciju koja će biti projicirana u večernjem terminu na samu zgradu Hrvatskog doma. Ovu izložbu u sklopu FUSE-a organiza F12 platforma.

Prvi festivalski dan – četvrtak, 9. svibnja, započinje radionicom eksperimentalnog filma, a službeno otvaranje festivala bit će održano na Maloj sceni Hrvatskog doma s početkom u 20 sati. Nakon otvaranja uslijedit će projekcija pobjedničkih filmova prvog izdanja festivala te filmsko druženje.

U petak, 10. svibnja na redu je najbitniji dio festivala, a to su natjecateljske projekcije. Bit će održane dvije natjecateljske projekcije koje će uključivati moderirani razgovor s mladim autorima i članovima žirija.

Navečer će uslijediti projekcija dugometražnog igranog filma “Ljetnikovac” redatelja Damira Čučića kojega je karlovačka publika imala prilike upoznati u ulozi člana žirija na prvom izdanju festivala. Film prati slijepog snimatelja dokumentarnih radiodrama, Vojina, koji protagoniste svojih audio radova prima u praznom hotelu izvan sezone. S njima snima nekoliko razgovora u kojima arheološki precizno prolaze ruinama traumativnih djetinjstava. Svoju svjetsku premijeru imao na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseilleu – FIDMarseille 2018. Kamerom je upravljao Boris Poljak, a film je montirao Slaven Zečević. Dizajner zvuka je Ranko Pauković, autor glazbe je Goran Štrbac, dok je za scenografiju bila zadužena Jana Piacun, a Morana Cerovec za kostimografiju. Uloge u filmu tumače Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić I Krunoslav Heidler.

Posljednji festivalski dan subota, 11. svibnja bit će obilježen u opuštenom tonu. Posjetitelje očekuje projekcija filmova koji nisu ušli u natjecateljski program, ali su izrazito vrijedni za pogledati.

Ostatak dana autori će uz volontere provesti u druženju i razgledavanju Karlovca, a navečer zatvaranje FUSE-a seli na trg Aquatike – Slatkovodnog akvarija Karlovac, gdje će biti održana dodjela nagrada.

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close