KontinentalniKulturaIzdvojeno

Drugačija čitanja Otočca – storytelling u kombinaciji s kreativnom animacijom

Strukovna grupa kulturnog turizma ŽK Otočac HGK, Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“, Muzej Gacke i Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, nakon održane online edukacije, uživo su 20. svibnja predstavili pilot projekt „Drugačija čitanja Otočca“.


Riječ je o rekonstrukcijskoj animaciji starog Otočca, napravljenoj na temelju Valvasorove grafike iz 1689. godine te Stierova tlocrta i vedute iz druge polovice 17. stoljeća.

Kustosica Muzeja Gacke Snježana Bogdanić predstavila je muzejski iskorak u društvene mreže i aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na temu Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine). Tijekom čitavog mjeseca svibnja objaviti će čak 31 muzejsku priču, tj. kratke priče o temama vezanim za sve ono što se nalazi u muzeju, ali i oko muzeja, od kojih su najveću pažnju privukle priče i otočkim industrijskim pogonima objavljene na praznik rada, priča o otočkom rodilištu objavljena na dan primalja, priče o otočkim likovnim umjetnicima Stojanu Aralici i Željku Barkoviću Barkanu, priče koje vode čitatelja i posjetitelja u razdoblje lasinjske kulture, vrijeme Japoda i brojne druge, sa kojima Muzej Gacke postaje dnevno prisutan i vidljiv u životu zajednice kroz alate društvenih mreža.

 

Zajedničke ciljeve Muzeja Gacke, KUBS Baštinica i Strukovne grupe za kulturni turizam, usmjerene na suradnju s kulturnim sektorom i lokalnom zajednicom, predstavila je Irena Banić, viša stručna suradnica u Županijskoj komori Otočac te pojasnila fokus teme o urbanoj antropologiji i kulturnom turizmu „čitanje grada“, novog pristupa kojim se može pokrenuti drugačije urbano iskustvo inspiriranog djelima pisaca. Naglasila je da lokaliteti uključeni kroz različite oblike interpretacije, a posebno storytelling online i offline, u kombinaciji s kreativnom animacijom i kreativnom industrijom postaju medijator između lokalne zajednice i gostiju i mogu se pretvorili u prostor međukulturalnog dijaloga, ali biti i osnova za izgradnju imidža i brenda.Upravo to je sadržano u drugoj komponenti ove partnerske suradnje, odnosno pilot projektu “Drugačija čitanja Otočca” udruge Baštinica, realiziranom uz podršku Turističke zajednice Grada Otočca, koji je prezentirala Manja Kostelac Gomerčić, predsjednica KUBS „Baštinica“ i ujedno predsjednica Strukovne grupe kulturnog turizma. Predstavila je samu ideju, motive i pristup u razradi projekta.

 

Jedinstven izgled grada smještenog na otočiću u otočkom donjem gradu, okruženog rijekom Gackom, brojnim sojenicama, s utvrdom Forticom u blizini, rekonstruiran je i oživljen u kratkom filmu – animiranom prikazu koji je prema uputama suradnika i uz potporu lokalnih dionika izradio Tomislav Martinović. Predstavljanje animacije je pratio je Dario Eror, član amaterskog kazališta Arupium iz Otočca, čitanjem ulomka iz Valvasorova opisa Otočca 1689. godine.

Budući da tema “čitanja grada” otvara do sada skrivenu atrakcijsku osnovu za novi oblik urbane interpretacije u turizmu, pokrećući drugačije urbano iskustvo inspirirano djelima pisaca, ovom prilikom je prikazan i kratki film koji su pripremili učenici ekonomskog usmjerenja Srednje škole Otočac o zavičajnom književniku Milanu Kranjčeviću.

 

 


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Županijska komora Otočac

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close