Intervju

Dragica Jerkov za Lika Club: Plan je otkupiti svu vunu u Hrvatskoj koja se baca, drago mi je što smo dio ličke priče!

Razgovarali smo s Dragicom Jerkov, poduzetnicom i inovatoricom koja se uhvatila u koštac s dugogodišnjim ekološkim problemom zbrinjavanja ovčje vune.


Dragica je taj problem prepoznala kao gospodarsku priliku i otvorila u Otočcu prvu hrvatsku tvornicu organskog gnojiva od sirove ovčje vune. Njen inovativni projekt “Eko – Lika GREENNovation” koji se temelji se isključivo na ekološkim principima, već je dobio pet vrijednih priznanja.

Kako je nastao brend Woolee, zašto je odabrala baš Liku za centar proizvodnje i koje su prednosti vunenih peleta u odnosu na ostale vrste gnojiva, pročitajte u razgovoru za Lika Club.

Uspješna ste poduzetnica već dugi niz godina, zašto ste izabrali poduzetništvo kao svoj životni put?

Poduzetništvo je izbor koji je vezan uz vašu strukturu ličnosti i interesa. Ne mogu svi biti poduzetnici, jer nisu u stanju izdržati pritisak neizvjesnosti i nesigurnosti koja je sastavni dio svakog poduzetničkog poduhvata – ne realiziraju se svi projekti koje mi poduzetnici pokrenemo, iz raznoraznih razloga. Ako uspijemo realizirati 50% svega što zamislimo, to je već velik rezultat. Projekti su koji put ispred vremena i osuđeni su na propast jer vas ne razumiju i ne postoji zakonodavni okvir ili administracija koja bi projekt mogla podržati.

Svakako poduzetnik mora biti spreman na rizik i na neuspjeh. Na uspjeh se ne treba specijalno pripremati, već se tome svi nadamo i lako se adaptiramo.

Kako je nastala ideja o proizvodnji organskog gnojiva od sirove vune?

Ideja je nastala 2016. godine iz analiza udruge GTF na čelu s Mary Ann Rukavinom Cipetić koja je analizirala resurse Like i koliko vune se baci na godišnjoj razini, a koja bi se mogla koristiti za različite proizvode. 2020. godine u vrijeme covida, zbog lockdowna ideju sam odlučila operativno realizirati.

Jeste li se susreli s kakvim poteškoćama prilikom realiziranja svoje ideje?

Naravno, apsolutno ništa nisam znala o vuni kao materijalu i o zakonskim regulativama EU i HR. Što je bilo dobro jer sam svaki problem shvatila kao izazov i korak po korak ga rješavala. Kako u HR ne postoji proizvodnja organskog gnojiva, pa ni od vune, mislim pri tom industrija organskog gnojiva. Čak vuna nije evidentirana kao bilo kakav materijal, ni kao otpad, suočila sam se s administrativnim preprekama .

Moram zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede koje je osnovalo komisiju koja me pratila i savjetovala, kao i Ličko-senjsku županiju te Grad Otočac koji su na sve moguće načine podržavali početak proizvodnje, kao i certificiranje proizvodnje i proizvoda Woolee.

Kako ste se educirali o proizvodnji i testirali proizvod?

Edukacija o proizvodnji i proizvodu je išla postepeno. Naime, postoje radovi o vunenim peletima kao gnojivu, npr. University Vermont USA napravilo je testiranja i rezultati na povrću i voću su su fantastični. Po tim rezultatima sve sazrijeva prije i proizvod je veći i jači.

Ja sam prvu vunu dobila iz Otočca od moje prijateljice Dragice Rogić, napravila sam prve pelete u Kanadi 2021. i testirala u certificiranim laboratorijima EU prve uzorke. Rezultati tih analiza su bili iznenađenje za sve jer je gnojivo od ovce pramenke prvoklasno sporootapajuće dušično gnojivo vrijednosti NPK 12,5 % dušika, 0,8 % fosfora i 5 % kalija.

Zašto ste odabrali baš Liku za centar proizvodnje?

Lika je odabrana zbog svoje lokacije – centar Hrvatske i zbog svoje čistoće prirode. Gdje bi se bolje moglo brendirati Woolee proizvod – nego u Lici. Drago mi je što smo dio ličke priče!

Foto: Privatna zbirka

Na koji način surađujete s lokalnim stanovištvom i odakle sve nabavljate vunu?

Suradnja sa lokalnim stanovništvom i otkup vune je za sada samo na području Otočca, Perušića, Korenice i nešto Udbine, i to samo od OPG-ova iz razloga što OPG-ovi moraju garantirati za zdravlje ovaca, da su sve ovce cijepljene te oslobođene bruceloze. To je iznimno važno jer bolesna ovca može preko svoje vune proširiti bolest na ljude, a samim tim i na naš proizvod.

Vaši projekti su višestruko nagrađivani, najnovije priznanje je stiglo prošlog mjeseca, zlato na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA za još jedan inovativni projekt koji ste razvili u Otočcu. O kakvom se izumu radi?

Moj tim stručnjaka i inženjera je osmislio stroj za sterilizaciju vune WS3000 – razvijen održivi zeleni kemijsko-fizikalni proces sterilizacije sirove vune, koji ne zahtijeva reagense niti generira industrijski otpad. Razvijen i patentiran prototip industrijskog stroja za sterilizaciju sirove vune navedenom inovativnom tehnikom (uporabni model UM20230006), koji će se dalje komercijalizirati. I taj stroj je patentiran i nagrađen na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023 i INOVA 2023.

Kako se vuna zbog mogućih patogena i bolesti ne smije koristiti u industrijskim proizvodnjama, mi smo ovaj dragocjeni materijal standardizirali i preko stroja učinili korisnim i slobodnim od svih patogena.

Koje su sve prednosti Woolee vunenih peleta u odnosu na ostale vrste gnojiva?

Ono što je za kemijska dušična gnojiva važno – to je način upotrebe i količina doziranja, jer može izgorjeti korijen biljke kod nepravilne upotrebe. Naše dušično gnojivo je prirodno i organsko, nema nuspojave i ne može se predozirati i naštetiti biljci.

Kod kemijskih gnojiva važan je fosfor da veže dušik i da dušik duže traje, ali je fosfor i zagađivač tla i podzemnih voda. Nama fosfor ne treba jer je struktura peleta i vune takva da zadržava dušik od 45 do 60 dana. Zbog hidroskopnosti vune i našeg proizvoda, Woolee gnojivo sprema vodu i neke su procjene da štedi do 20% vode. Upravo te karakteristike pomažu da se dušik lagano otpušta s vodom po potrebama biljke i tla.

Foto: Privatna zbirka

 

Koje još proizvode od vune imate u ponudi i kako djeluju?

Woolee repelent je polupelet – pahuljica od vune koja služi protiv puževa i nametnika, ne ukopava se u zemlju već se ručno polaže oko biljke tvoreći fizičku zaštitu.

Rezultati su revolucionarni jer se puž ne može kretati, vunene pahuljice usišu sluz puža. Prednosti našeg repelenta vs. kemijskih repelenta su u tome što se kemijski repelent, koji je toksičan za kućne ljubimce i same biljke, ispire s kišom. Woolee repelent se u kontaktu s vlagom raširi, naraste i pretvori u tepih.

Važno je naglasiti da i u ovom svojstvu on lagano pušta dušik u zemlju. Kad izgubi svojstvo zaštite treba ga ukopati u zemlju i tu djeluje kao ozračivač zemlje. Mi volimo naglasiti: Naš Woolee hrani i zemlju i biljku, a nije štetan za kućne ljubimce i djecu!

Možemo li očekivati još neke inovacije od Eko Lika Greennovationa?

Novi proizvodi su u nastajanju i upravo ih pripremamo i mislimo da će izazvati veliki interes.

Kakvi su planovi za budućnost – planirate li u Lici ostati dugoročno i proširiti tvornicu? 

Planovi su otkupiti svu vunu u RH koja se baca, a to je približno 1.300 tona godišnje, dok je sama Lika na količini 220 tona godišnje.

Moramo razviti tehnologiju i strojeve za druge pasmine ovaca. Morate znati da je dlaka najtvrđi biološki materijal i sve strojeve koje smo kupili morali smo poboljšati i modificirati za dlaku pramenke. Druge ovce nismo obrađivali, ali već sada znamo da će se tehnologija i dijelovi strojeva morati mijenjati za druge pasmine.

Tako da možemo s ponosom reći da je sve inovativna hrvatska Woolee tehnologija za obradu vune – i u fazi smo zaštite tehnologije.


 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close