Turizam

Dr.sc. Ivan Mance upozorava na nemar Ministarstva kulture i medija za Kosinj

Od 36 kosinjskih arheoloških lokaliteta Ministarstvo kulture zaštitilo je samo njih 8, a podaci o zaštićenim lokalitetima su netočni i nepotpuni, upozorava dr.sc. Ivan Mance u novom tekstu objavljenom na web stranici kosinj.com


Dr. sc. Ivan Mance, istraživač Kosinja i autor knjiga “Kosinj-izvorište hrvatske tiskane riječi” i “Kosinjska tiskara” analizirao je podatke o Kosinju uvedene u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kako navodi, u Registru Ministarstvo kulture i medija je registrirano samo osam lokacija kao kulturna dobra u Kosinju, a radi o Kosinjskom mostu i sedam kosinjskih crkvi.

“Kako je moguće da Ministarstvo ima registrirano samo osam kulturnih dobara u Kosinju, ako znamo da Kosinj krije čak 36 arheoloških lokaliteta? Pa to je oko 22% cjelokupne kosinjske kulturno-povijesne baštine. Sasvim je jasno kako ne zaslužuje svaka gradina biti zaštićeno kulturno dobro, no što je sa lokalitetima od značaja za RH? Navedimo samo najvažnije:

Ban Dvor – Mlakvena Greda i stolica prvih hrvatskih banova
Grad Kosinj – Kosinjska tiskara
Ilirska naseobina s grobom Ilirske kneginje na Panosu i oko pošte u Gornjem Kosinju
Pisani kamen
Basarica – lokalitet stare Markove crkve, a prije toga rimski municipij
Prijespa – velika crkvina na istoimenom brdašcu na kraju sela Lipovo Polje
Jela Car – najstarija jela u Europi, procjena 1000 godina. Prema Zakonu i ona spada pod zaštitu.

Dakle minimalno još sedam lokaliteta zaslužuje ući u kategoriju zaštite na bilo koji način. Tako barem piše u Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara”, piše Mance, te upozorava da su podaci o zaštićenim lokalitetima  netočno ili nepotpuno evidentirani.

Mance je upit o ovom problemu uputio Ministarstvu kulture i medija, ponudivši svoju pomoć pri postupku ispravka netočnih podataka o zaštićenim lokalitetima, kao i pri uvrštavanju novih lokaliteta pod zaštitu.

Manceovu analizu i odgovor Ministarstva pročitajte OVDJE.

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close