Događanja

Dora Pejačević: znamenita grofica i skladateljica

Znamenita hrvatska skladateljica Dora Pejačević umrla je u starosti od samo 37 godina. 

Dora Pejačević, hrvatska skladateljica potekla iz grofovske obitelji Pejačević, umrla je 5. ožujka 1923. godine. Otac joj je bio hrvatski ban Teodor Pejačević, a majka barunica Elizabeta Vay de Vaja. Grofovska obitelj Pejačević nosila je pridjevak od Virovitice, a posjedovala je dvorce u Našicama, Virovitici (prodali su ga prije Dorinog rođenja njemačkim knezovima iz dinastije Schaumburg-Lippe) i još nekim slavonskim mjestima.

Od malena je pokazivala sklonost glazbi pa su je roditelji poslali na školovanje u Dresden, ali Dora nigdje nije kontinuirano učila glazbu dulje vrijeme. Tako se može ustvrditi da je u velikoj mjeri samouka, a umjetnički talent prije svega razvijala je kroz kontakte s vodećim ličnostima svoga doba. Iza Dore Pejačević ostalo je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Među njima se posebno ističu četiri pjesme za ženski glas i orkestar, koja su izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu.

Grofica Dora Pejačević udala se 1921. godine za časnika Ottomara von Lumbea te je od tada pa do smrti živjela u Münchenu. Radilo se o razmjerno kratkom vremenu, jer je umrla već 1923. godine, u starosti od samo 37 godina. Smrt ju je zatekla upravo u Münchenu, a umrla je samo nekoliko tjedana nakon što je rodila svog sina Theodora Lumbea.


Tekst: povijest.hr
Foto: voxfeminae.net

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close