Grad ZagrebScenaKulturaIzdvojeno

Don Kaćunko u Zagrebu predstavio svoju novu knjigu

NOVO

U četvrtak 15. listopada, na blagdan Sv. Terezije Avilske, u Zagrebu je u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatskog slova predstavljena moja nova (jubilarna, 10.) knjiga “Optimist, ali ‘teški’ realist, ili tako je govorio don Anđelko Kaćunko”.


O knjizi su, kako je već objavljeno, govorili priređivač i urednik knjige Mladen Pavković, književni povjesničar Slobodan Prosperov Novak i moja malenkost. Donosim ovdje proširenu vijest, gotovo malu reportažu, prema već objavljenim sadržajima, kako ju je obradio jedan vješt novinar.

Don Kaćunkovu jubilarnu desetu knjigu uredio je i priredio poznati novinar i publicist Mladen Pavković, a objavljena je u povodu autorove 40. obljetnice novinarske, publicističke i uredničke djelatnosti.
Na početku programa predstavljanja knjige, nakon što je prof. Eva Kirchmayer-Bilić za klavirom izvela don Anđelkovu skladbu “Sam Bog dostaje” – biskupsko geslo gospićko-senjskog ordinarija mons. Zdenka Križića – tridesetak okupljenih gostiju pozdravio je kao domaćin Stjepan Šešelj, književnik i urednik Hrvatskog Slova, tjednika za kulturu, te je poseban pozdrav uputio don Anđelku i predstavljačima knjige pa je riječ i vođenje programa predao Mladenu Pavkoviću.

Urednik knjige najprije je istaknuo da ona sadrži deset intervjua koje je don Kaćunko dao za nekoliko različitih hrvatskih medija od 2016. do ove godine, ali knjigu ‘otvara’ prigodan intervju koji je s njime vodio upravo urednik knjige Pavković, postavivši mu u prigodi obljetnice baš 40 pitanja. “U tom, kao i u ostalim intervjuima Kaćunko govori o svemu: o sebi i svojoj obitelji, o sjemenišnom odgoju, o Bogu, Crkvi, Stepincu, hrvatskom narodu, osobama koje je tijekom života susretao, o medijima, kulturi, politici i brojnim drugim temama… O svemu ima svoj stav, bez dlake na jeziku”, kazao je Pavković, dodavši kako je svaki od tih intervjua “uvijek svjež i aktualan, zanimljiv i trajan, te su više nego dokument jednog vremena”. Uz to, novinar Pavković je naglasio da je ta knjiga u svega tri mjeseca, bez ikakve propagande, doživjela drugo izdanje knjige, što samo po sebi govori o njezinoj zanimljivosti i vrijednosti.

Potom su okupljeni čuli i riječi prof. dr. Bože Skoke, koji je bio najavljen kao predstavljač, ali je morao odputovati na Komunikološku školu Matice Hrvatske na Korčuli. Njegov pisani osvrt pročitao je dramski umjetnik odnosno poznati filmski i kazalištni glumac Vinko Kraljević. U svojemu opsežnom tekstu dr. Skoko, kao predsjednik Hrvatskoga katoličkog zbora MI, među ostalim je podsjetio na don Anđelkov nekadašnji angažman u listu katoličke mladeži i zajednici MI te je istaknuo kako je don Anđelko, iako je zašao u zrele godine, “ostao mladenački zaigran, vrckav i poletan u izričaju i djelovanju. Ali kad su u pitanju činjenice, istina i pogled na realnost – onda je neustrašivi svjedok svoga vremena, koji se ne boji nikakvih autoriteta kad su u pitanju spas ljudskih duša i dobrobit hrvatske države i njezina naroda. To ga čini jedinstvenom pojavom u našoj Crkvi, ali i društvu”, napisao je prof. Skoko te naglasio kako biti drukčiji, biti autentičan, često nije poželjno u našem hrvatskom društvu. Podsjetio je na riječi sociologa Josipa Županova, koji je još ranih devedesetih pisao o tom ‘egalitarnom sindromu’, što znači da se često “zadovoljavamo prosječnošću, prihvaćamo nametnute istine i mirimo sa zatečenim stanjem. Volimo iznositi svoje mišljenje samo među istomišljenicima, dok se ne usudimo javno podići svoj glas. Ima u tome nasljeđa naše teške prošlosti”. No, Anđelko nije takav, naglasio je dr. Skoko, jer “on često pliva uzvodno. Pritom je jasan i glasan, komu se svidjelo a kome ne! A to je jedini način ako želimo mijenjati stvari.” A glede autorovih stavova u knjizi zaključio je: “Iako se ponekad nećemo složiti s don Kaćunkom, uvijek će nas natjerati da zastanemo, zamislimo se, nasmijemo, iznenadimo, pa i s odobravanjem naklonimo. Ljudi koji se i ne slažu s njime – poštuju ga. Ova knjiga čita se poput napetog trilera, a kako godine budu prolazile ona će dobivati na vrijednosti. A mi ćemo govoriti: Lijepo nam je don Anđelko govorio!” – piše na Facebooku don Kaćunka.

Više pročitajte u nastavku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close