Zdravlje

Dobro razmislite prije kuhanja s aluminijskom folijom!

Aluminijska folija sveprisutna je, jeftina i zgodna za pripremu hrane, ali ako se koristi u pećnici ili na roštilju može ispustiti toksine u vašu hranu!


Aluminij je treći najrasprostranjeniji element u Zemljinoj kori, stoga smo mu svakodnevno izloženi putem hrane i vode. Problem leži u činjenici da je aluminij vrlo poznat neurotoksin koji se sve češće povezuje s Alzheimerovom bolešću, te se zadržava u mozgu i kostima. Iako još uvijek nije znanstveno dokazano da je aluminij izravni uzročnih Alzheimera, istraživači navode kako se ta poveznica ne bi smjela ignorirati.

Dobra vijest je da zdrave osobe mogu bez problema preraditi manje količine aluminija. Međutim, kod osoba koje imaju problema s bubrezima organizam se teže rješava aluminija koji se može nataložiti i izazvati velike probleme.

Zašto je kuhanje s aluminijskom folijom opasno?

Kada je hrana zamotana u aluminijsku foliju te se zagrijava tijekom procesa kuhanja (primjerice na roštilju ili u pećnici) aluminij koji se u njoj nalazi razbija se i završava u vašoj hrani. Istraživači su otkrili da u nekim slučajevima količina aluminija koji završi u hrani dobrano premašuje sigurnu razinu koju je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, a koja iznosi 1 mg aluminija na 1 kilogram naše tjelesne težine. Kako se temperatura, kiselost namirnica i vrijeme pripreme jela povećavaju tako raste i količina aluminija koja se ispušta tijekom pečenja, a postoji i opasnost da ćete slučajno pojesti komadiće folije koje su se možda zadržale na hrani.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: finirecepti.net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close