Tehnologija

Dizajniran i planiran svemirski lift

Kanadska kompanija dizajnirala je “svemirski lift”, koji će biti visok 20 kilometara i nositi astronaute u svemir.


Ove planove je odobrio Patentni zavod SAD-a, pa će kanadska firma Thoth Technology moći nastaviti sa projektom. Svemirski toranj bi bio 20 puta viši od dosadašnjih najviših građevina na svijetu.

“Astronauti bi se penjali 20 kilometara električnim liftom. Sa vrha tornja svemirske letjelice bi se lansirale u orbitu, vraćajući se na vrh kako bi dopunile gorivo i ponovno poletjele”, rekao je izumitelj Brendan Quine. Time bi se uštedjelo više od 30 posto goriva.

illustration-and-climber

Nova era svemirskog transporta

Kako je objavio Američki ured za patente (USPTO), toranj bi se, također, mogao koristiti za komunikacije i turizam. Caroline Roberts, predsjednica kompanije Thoth Technology, vjeruje da bi svemirski toranj, zajedno sa tehnologijama za samostalno slijetanje raketa, mogao biti nova era svemirskog transporta.

“Svemirski lift” ima segmentarnu strukturu jezgre, a svaki segment formira najmanje jednu ćeliju pneumatskog pritiska. Ćelije pritiska mogu biti ispunjene zrakom ili drugim gasom. Strukturu stabilizuju žiroskopi i aktivne kontrolne mašine. Kompanija smatra kako bi bilo efikasnije da se svemirski brodovi pokrenu iz stratosfere zbog smanjene potrošnje goriva.


 

Izvor: znanost.geek.hr
Foto: assets.inhabitat.com / themittani.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close