Scena

Dinastija ponovno stiže na male ekrane!

Serija “Dinastija” se vraća na male ekrane, točnije na Prvi program HTV-a 22. lipnja. Svi oni koji su tu seriju pratili osamdesetih kada se počela prikazivati u bivšoj Jugoslaviji sigurno su vijest o povratku bogate obitelji Carrington na televiziju dočekali s veseljem, a mlađe generacije koje je nisu nikada gledale sigurno se pitaju čemu tolika fama oko jedne serije koja je snimljena prije više od trideset godina.


“Dinastija” je serija koja je otvorila vrata današnjim sapunicama, iako mnogi tvrde kako je malo koja do sada uspjela biti tako dobra kao ova ABC-jeva uspješnica. Do danas je to ostala i jedina sapunica koja je osvojila Zlatni globus.

Bila je to ujedno i prva serija koja je lansirala više modnih i luksuznih brendova, pa su tako tvorci serije čak i lansirali modni brend “The Dynasty Collection”, te ženski parfem “Forever Krystle” i muški parfem “Carrington”.

Oko serije postoji još niz nepoznatih i manje poznatih detalja, a mi donosimo samo neke od njih koji govore koliko je “Dinastija” promijenila žanr tv serija.

1. Al Corley je imao jednu od kontroverznijih uloga u seriji. Corley je glumio Stevena Carringtona, sina Blakea Carringtona, ujedno i homoseksualca i to je bilo prvi put da jedna serija u najgledanijem terminu među glavnim ulogama ima otvorenog gay lika. Corley je napustio seriju nakon što su producenti odlučili da se u nastavku serije Steven izliječi od homoseksualnosti, što se Corleyu nije svidjelo.

2. John Forsythe nije bio prvi izbor za ulogu Blakea. Uloga je prvo ponuđena Georgeu Peppardu, no on je odbio ponudu jer mu je lik Blakea Carringtona bio previše amoralan. Kazao je kako se kroz seriju samo provlače “lake žene koje uskaču svakome u krevet i razaraju brakove, te muškarci sumnjive seksualne orijentacije”.

3. U sedmoj sezoni Blake Carrington je trebao imati amneziju i ponovno se zaljubiti u bivšu suprugu Alexis. No, taj dio priče se morao promijeniti jer je John Forstythe zabranio da Blake Carrington na bilo koji način vara svoju suprugu Krystle.

4. Lik Alexis Carrington, koju glumi Joan Collins čak ni na kraju prve sezone, kada se pojavila u zadnjoj minuti zadnje epizode nije bila u planu za iduću sezonu. Alexis se pojavila na suđenju kako bi svjedočila protiv bivšeg supruga Blakea, a producenti su u pauzi između prve i druge sezone odlučili da Alexis postane dio priče.

5. Uloga Alexis bila je ponuđena Sophiji Loren, Elizabeth Taylor i Raquel Welch.

6. Uloga Kryste Carrington bila je ponuđena prvo Angie Dickinson.

7. Prva ideja je bila da se Blakeova bivša supruga zove Madeleine, a ne Alexis.

8. John Forsythe je jedini glumac koji se pojavljuje u svih 220 epizoda serije.

9. Rock Hudson je u seriji glumio Daniela Reesea i to mu je bila zadnja uloga. U listopadu 1985. preminuo je od AIDS-a, a toliko se malo o toj bolesti znalo u to vrijeme da su svi mislili da je i Linda Evans zaražena jer su se u jednoj sceni u seriji poljubili. Uloga Reesea je inače prvo ponuđena Richardu Chamberlainu, koji je odbio ulogu.

10. John James koji glumi Jeffa Colbya javio se zapravo na audiciju za ulogu Stevena Carringtona, ali su producenti zaključili da je za njega bolja uloga Jeffa.

11. Tabloidi su osamdesetih stalno forsirali priču da se Joan Collins i Linda Evans ne mogu smisliti, ali zapravo su John Forsythe i Joan Collins bili ti koji se nisu slagali.

12. Za ulogu Dexa Dextera javilo se 400 kandidata.

13. Joan Collins se u zadnjoj sezoni pojavljuje tek u par epizoda, jer su joj producenti htjeli smanjiti honorar, a nakon što je odbila, morali su smanjiti broj epizoda u u kojima se pojavljuje.

14. Tiffany, Harry Winston i Edwar posuđivali su svoj nakit za glumice u seriji.

15. “Dinastija” se u bivšoj Jugoslaviji prikazivala ponedjeljkom u devet navečer. U to je vrijeme bila najpopularnija serija u državi.


Tekst: express hr
Foto: mojtv hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close