Tehnologija

DHMZ: U travnju ekstremno sušno na širem području Gospića

OBORINE ISPOD PROSJEKA

Državni hidrometeorološki zavod objavio je podatke o odstupanju srednje mjesečne temperature i oborina u travnju ove godine.


Na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka za travanj 2020. godine premašila je višegodišnji prosjek (1981. – 2010.). Temperaturne anomalije nalaze se u rasponu od 0,4 °C (Osijek i Komiža) do 2,9 °C (Parg).

Usporedba s raspoloživim nizom analiziranih postaja pokazuje da u travnju 2020. godine nije bilo rekordnih vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka (tablica 1).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za travanj 2020. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (šire područje Varaždina, istočna Hrvatska te dio južnog Jadrana), vrlo toplo (dio sjevernog Jadrana i zaleđa) i toplo (preostali dio Hrvatske).

Analiza količina oborine za travanj 2020. koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1981. – 2010.) pokazuje da su količine oborine bile ispod višegodišnjeg prosjeka na svim analiziranim postajama. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za travanj 2020. godine nalaze u rasponu od 8 % višegodišnjeg prosjeka u Malom Lošinju (4,6 mm) do 68 % tog prosjeka u Hvaru (36,1 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za travanj 2020. godine opisane su sljedećim kategorijama: ekstremno sušno (šire područje Pazina, Malog Lošinja, Bjelovara, Daruvara i Gospića te dio srednjeg Jadrana i zaleđa), sušno (južni Jadran i dio srednjeg Jadrana i zaleđa te šire područje Rijeke, Senja i Varaždina), normalno (šire područje Hvara) i vrlo sušno (preostali dio Hrvatske).

 

Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close