Izdvojeno

DHMZ objavio meteoalarme za područje Kvarnera i Velebita

VREMENSKA PROGNOZA

Sredinom dana i poslijepodne u središnjim, a najprije sjeverozapadnim krajevima, očekujemo prestanak kiše


Kiša koja je počela padati još sinoć, bit će česta tijekom većeg dijela prijepodneva. Prije svega u unutrašnjosti gdje na širem Karlovačkom području, u gorju, a uz prolaznu grmljavinu i u Posavini može pasti obilnija kiša.

Na Jadranu grmljavinski pljuskovi izgledniji prema jugu. Vjetrovito uz povremeno i jak sjeveroistočnjak, dok će na moru, osim na krajnjem jugu, biti bure, pod Velebitom s olujnim pa i orkanskim udarima.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio crveni meteoalarm za područje Velebita i narančasti meteoalarm za područje Kvarnera.

Upozorava se na snažne i olujne udare vjetra (najjači mogući udari od 90-165 km/h) zbog čega je u dijelu zemlje može doći do zastoja u prometu te prekida opskrbe električnom energijom.

Također, zbog snažnog vjetra moguća su oštećenja konstrukcija te postoji rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje

Sredinom dana i poslijepodne u središnjim, a najprije sjeverozapadnim krajevima, očekujemo prestanak kiše pa i djelomično razvedravanje, osobito u večernjim satima. Ostaje vjetrovito uz umjeren povremeno jak sjeveroistočnjak, u gorju na udare moguće olujan. Tako će se, iako temperature ostaju slične kao danas, činiti svježije.

Na istoku zemlje ostaje oblačno i kišovito, no uz sve rjeđu kišu, najuporniju u zapadnoj Slavoniji i Posavini. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a biće i osjetno svježije uz temperaturu uglavnom malo ispod 20 stupnjeva.

Na srednjem i južnom Jadranu i poslijepodne pretežno oblačno uz povremenu kišu, a izgledna je i grmljavina.

Do večeri će se sa sjevera Dalmacije duž ostatka obale proširiti umjerena do jaka bura. Temperatura niža nego danas, uglavnom između 20 i 23-24 stupnja.

Mjestimične kiše biće i na sjevernom Jadranu, dok u gorju ostaje tmurno i kišovito. No, u Istri i na Kvarneru oblake će rastjerati umjerena do jaka, na udare olujna, pod Velebitom i orkanska bura. Najviša temperatura oko 20 na moru, a ugorskim područjima između 13 i 16.

No prije stabilizacije idućih dana, ponegdje kišovito te posvuda vrlo vjetrovito, osobito na sjevernom Jadranu.


 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close