Lifestyle

Deirdre je prva žena na svijetu koja ima “robotsku” kralježnicu

Irkinja Deirdre McDonnell (34) boluje od skolioze. Kralježnica joj je bila toliko deformirana da su joj rekli da neće živjeti dulje od 7 godina. Danas živi normalno.


Deirdre McDonnell (34) iz Irske je prva žena na svijetu koja je dobila “robotsku” kralježnicu. Riječ je o pionirskoj operaciji u kojoj se smanjuju efekti skolioze od koje Deirdre boluje.

Magnet ispravlja kralježnicu

U kralježnicu su joj stavili magnet koji se kontrolira izvana i koji ispravlja zakrivljenost kralježnice koju uzrokuje skolioza. Takav su postupak liječnici dosad izvodili samo kod djece jer su smatrali da se tim postupkom skolioza može izliječiti samo ako je dijagnosticirana prije desete godine života, piše Metro. Operacija košta 15.000 funti (oko 155.000 kuna).

“Nakon 30 godina koliko sam pila lijekove protiv bolova konačno se mogu veseliti budućnosti” – kaže Deirdre.

“Zbog bolesti je morala odustati od posla”

Ona je na prvu operaciju išla kada je bila stara samo šest tjedana. Kralježnica joj je bila toliko deformirana da su liječnici rekli da neće živjeti dulje od sedam godina. Sljedećih deset godina operirali su je nekoliko puta i spasili joj život. Deirdre je kasnije postala učiteljica, ali zbog bolesti je morala odustati od posla.

Nakon što liječnici više nisu znali kako joj pomoći odlučili su se na riskantnu operaciju koja postoji još od 2011. godine. Operirali su je u lipnju prošle godine u bolnici u Dublinu. Sljedećih nekoliko mjeseci kralježnicu su joj “ravnali” u intervalima. Deirdre se danas potpuno oporavila. Deirdre i njezin dečko, odvjetnik Robbie Slattery (32) vesele se budućnosti.

“Sada mogu satima šetati da me ništa ne boli”

“Sada mogu satima šetati da me ništa ne boli. Samouvjerena sam, vesele me sitnice, da mogu uspravno sjediti i nositi lijepu odjeću. Sretna sam što sam išla na tu operaciju. Otac koji je umro 2009. mi je rekao kako se nada da će mi se jednog dana ostvariti san da mogu normalno živjeti. Sada bi sigurno bio ponosan” – kaže Deirdre.


 

Foto: Profimedia
Tekst: 24 sataČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close